Noord-Veluwe

IJsbaan, après-skihut en lampjes: 't Loo viert twee weken lang de winter

HET LOO OLDEBROEK - Wie de komende twee weken nog een gezellige winteractiviteit zoekt, kan zijn hart ophalen op 't Loo. Daar is het terrein van ATB Vereniging Oldebroek omgetoverd in Winterse sferen, met een ijsbaan, een après skihut en heel veel lampjes.
"We zijn druk bezig met de laatste voorbereidingen." Arie ten Hove loopt over het terrein, en laat zien wat er allemaal te doen is op het Winterfestijn. "Dit is het podium waar allerlei optredens zullen komen", wijst hij. Het podium heeft een prominente plek bovenaan een van de heuvels waar normaal gesproken de ATB-fietsen overheen crossen. Aan de overkant, op een iets lagere heuvel, staat een grote tent. "Daar kunnen de mensen verwarmd naar de optredens kijken."

Vijf weken vrij genomen

Al sinds de zomer wordt hier op het terrein hard gewerkt om alles op tijd af te krijgen. "Elke donderdagavond en ook veel zaterdagen zijn we met een team bezig geweest, om steeds meer op te bouwen", vertelt Ten Hove. "De afgelopen vijf weken heb ik vrij genomen van mijn werk, en hebben we met meer mensen hier elke dag gewerkt. Nu zijn het nog de laatste dingen die moeten gebeuren." Dat harde werk is terug te zien: het hele terrein is omgetoverd tot een winters dorp. Kleine huisjes, een grote tent met daarin een schaatsbaan, een après-skihut, een miniatuurkerstdorp: er is van alles te zien.
"Vanuit de ingang hebben we een prachtig verlichte route, met verschillende thema's, uitgezet. Met dit koude en droge weer is dat natuurlijk prachtig. Hopelijk hebben we dat de komende twee weken ook, dit is echt winter."
De ATB-vereniging had dit evenement vorig jaar al willen organiseren. "Maar toen gooide corona roet in het eten. De jaren daarvoor hebben we steeds iets georganiseerd met allemaal oud-zendpiraten. Dat werd groter en groter, en zo ontstond het idee om een keer een Winterfestijn te organiseren."

Hele dorp werkt mee

Dit keer dus een groter evenement, waar ook meer mensen bij betrokken zijn. "Ja, ik heb een enorme lijst aan vrijwilligers", lacht Ten Hove. "Bijna het hele dorp heeft meegeholpen, en ook straks tijdens het evenement zet iedereen zich in op verschillende plekken. Dat is wel geweldig hoor. Zonder vrijwilligers en sponsoren kun je zoiets niet voor elkaar krijgen."
Voor Ten Hove zitten de voorbereidingen er nu bijna op. "Daar kijk ik nu het meeste naar uit. Als er komende weken veel mensen komen, die genieten van alles wat we hebben opgebouwd, dan ben ik tevreden. Daar doen we het uiteindelijk voor."
Winterfestijn in 't Loo