Rijk van Nijmegen

Verveel jij je met kerst? Speel een gezelschapsspel

Michiel de Wit pakt een nieuwe kaart.
Michiel de Wit pakt een nieuwe kaart. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Voor sommige mensen is het dé manier om de kerstdagen door te brengen: spellen spelen met familie en vrienden. Volgens spellenontwikkelaars hebben gezelschapsspelen sinds de coronatijd behoorlijk aan populariteit gewonnen.
Buiten is het koud, maar in het Nijmeegse café De Blonde Pater is het warm en gezellig. Drie vrienden zitten een spelletje te spelen. Stijn Voets: “Het is heerlijk om gewoon een spel te spelen en met je vrienden bezig te zijn op een leuke manier.”

Populair sinds coronatijd

Eén van die vrienden is Michiel de Wit. Hij ontwikkelt zelf ook spellen en zijn spel CuBirds werd in 2021 zelfs bekroond met de prijs ‘Beste spel van het jaar’ in de categorie familiespellen.
Volgens Michiel heeft de stijgende populariteit van spellen te maken met de coronatijd. “Ja corona heeft wel een enorme boost gegeven aan spellen spelen dat is echt bizar. Ik hoorde van spellenuitgevers hoe ze de spellen niet aangesleept konden krijgen in die tijd. Het is wel helemaal herontdekt.”

'Spellen 2.0'

Volgens De Wit is de nieuwe generatie spellen wel anders dan bijvoorbeeld Mens erger je niet waarbij je geluk afhangt van de dobbelsteen. Bij de ‘spellen 2.0’ zoals de Nijmeegse spellenmaker ze noemt, gaat het wel degelijk om inzicht en tactiek.
Gasha is volgens Michiel de Wit een 2.0 spel.
Gasha is volgens Michiel de Wit een 2.0 spel. © Omroep Gelderland
Dat geldt ook voor het spel Gasha dat de vrienden deze ochtend spelen. Voets: “Dat vind ik ook wel fijn hoor want alleen dobbelen dan kun je het ook in je eentje of op de mobiel. Maar dit; ja er zit net genoeg in dat het gewoon leuk is, maar dat je ook een goed gesprek kan hebben.”

Ruzie en strijd

Gideon Hoogeveen die zelf ook spellen ontwikkelt, denkt dat die opzet de spelers ook scherp houdt. “Want als je het gevoel hebt van 'oh ik kan niet meer winnen'. Dat ken je wel van Monopoly, als je eenmaal achterstaat, dan kun je het bord wel van tafel gooien en denk je van 'het maakt me niet meer uit, ik kan niet meer winnen'.”
Ook de oude klassiekers zoals Risk kunnen volgens deze spellenmaker nog prima mee. De Wit: “Er gebeurt een hoop en je hebt altijd interactie met elkaar, er is altijd ruzie.”
Past dat wel bij de kerstgedachte van vrede? “Ja, maar je doet een beetje alsof, uiteindelijk drink je gewoon met elkaar nog een laatste biertje en is het allemaal weer goed. Maar tijdens het spel is het strijd en vijandigheid. Ik vind dat wel mooi.”