Achterhoek

Hier mogen kinderen geen kerstbomen meer ophalen: 'Einde van mooie traditie'

Ter illustratie
Ter illustratie © Omroep Gelderland
BORCULO - Berkelland stopt met de inzameling van kerstbomen in de gemeente door kinderen. Op sociale media reageren inwoners teleurgesteld op het besluit, want de inzameling was jarenlang een traditie in de plattelandsgemeente.
“Heel jammer voor de kinderen”, laat Chantal Dibbelink weten als reactie op het bericht van de Gemeente Berkelland. Ook Miriam de Gier is teleurgesteld: “Jammer hoor, kinderen vinden het super leuk om een zakcentje te verdienen.”
Vanwege de coronapandemie ging de kerstbomeninzameling de afgelopen twee jaar ook al niet door, maar dit jaar leek er geen vuiltje aan de lucht. Toch besloot de gemeente anders, omdat de kosten van de inzameling en het afvoeren van de kerstbomen niet opwegen tegen het aantal kerstbomen dat wordt ingezameld.

Te klein gedeelte wordt ingeleverd

Zo moet Berkelland kosten maken om de inzamellocaties te bemensen, terwijl slechts een klein gedeelte van de inwoners daadwerkelijk kerstbomen inlevert. “Gemiddeld werden er 1800 kerstbomen ingezameld”, zegt een woordvoerder. “Dat is ongeveer tien procent van de huishoudens die een kerstboom aanbood.”
Ook speelt brandgevaar volgens de gemeente een rol, wanneer kerstbomen al voor de inzameldag bij elkaar gelegd worden.

‘Beraden ons op andere actie’

Berkelland onderschrijft dat de kerstbomeninzameling leuk was voor kinderen, maar is niet van plan de actie in de toekomst nog te organiseren. “We beraden ons op een andere actie voor kinderen in het kader van het schoon houden van onze mooie gemeente”, laat een woordvoerder weten.
De kerstbomen mogen nu in kleine stukken in de groene container worden gestopt en kunnen op die manier worden afgevoerd. De stam en de kluit kunnen worden aangeboden bij het grof tuinafval.