Gelderse Vallei

Thijmen rijdt met 28 generatoren naar Oekraïne

De busjes zitten volgeladen met onder meer generatoren.
De busjes zitten volgeladen met onder meer generatoren. © Thijmen van Heerde
EDE - Thijmen van Heerde uit Ede heeft deze vrijdag een flinke reis voor de boeg. Hij gaat per bus naar Oekraïne, om daar spullen te brengen voor de stroomvoorziening. "In Oekraïne is het maar de vraag: is er een dak boven je hoofd? Wat is de staat van mijn huis? En heb ik stroom?"
Thijmen is actief in de Gelderse kerken en lid van het samenwerkingsverband Oekraïne Zending. Samen met anderen stapt hij vrijdagochtend de bus in, met als eerste tussenstop Warschau, waar ze de eerste nacht doorbrengen. "Wij vertrekken rond 7.30 uur", zo vertelde hij vrijdagochtend al in de vroege ochtend op Radio Gelderland. "Onze eindbestemming is Oekraïne. We gaan generatoren en powerbanks brengen."

Verzoek vanuit de Oekraïense kerken

Die spullen hebben hij en zijn reisgenoten ingezameld. "Dat zijn er inmiddels zoveel geworden, namelijk 28, dat we met twee busjes vol die kant op rijden." En die spullen zijn daar broodnodig. "We kregen de vraag uit de kerken van Oekraïne of er een mogelijkheid was om powerbanks en generatoren te leveren, omdat er gewoon geen zekerheid is dat mensen stroom hebben in Oekraïne vanwege de oorlog."
Het Samenwerkingsverband Oekraïne Zending heeft een noodfonds en heeft daarin geld vrijgemaakt om powerbanks aan te schaffen. "Ondertussen hadden wij een oproep geplaatst op social media." Daarin vroegen ze mensen geld te doneren. "In het eerste weekend was er ruim 14.000 euro binnen. Inmiddels staat de teller boven de 30.000 euro. Daar zijn we zo ontzettend blij mee. Je wordt er gewoon even door stilgezet, dat zoveel mensen bereid zijn om mee te helpen."

'Is er een dak boven je hoofd?'

En dat in tijden dat veel mensen in Nederland het financieel ook zwaar hebben vanwege de stijgende prijzen. "Wij hebben de zekerheid als we uit ons werk komen, dat we een dak boven ons hoofd hebben en dat we de kachel aan kúnnen zetten", zegt Thijmen. "Los van het feit dat dat natuurlijk geld kost op dit moment. Maar wij hebben het. In Oekraïne is het maar de vraag: is er een dak boven je hoofd? Wat is de staat van mijn huis? En heb ik stroom? Wij kunnen daaraan bijdragen als een druppel op een gloeiende plaat."
Deze vrijdag gaat het reisgezelschap dus weg en zaterdag zal het eerste deel van de generatoren aankomen in Oekraïne. "Dan steken we de grens tussen Polen en Oekraïne over en rijden we richting Rivne. Daar hebben we een overnachting op een plek waar we al een aantal keren zijn geweest en waar we de mensen kennen." De volgende dag vervolgen ze hun weg richting het zuiden van Oekraïne. "Naar Svaliava, in de Karpaten, richting Hongarije. Daar overnachten we nog een keer en als het goed is zijn we dinsdag weer thuis in Nederland."