Noord-Veluwe

Tachtig kinderen spelen Bridge in Ermelo: 'Het is verslavend'

Bridgende jeugd
Bridgende jeugd © Omroep Gelderland
ERMELO - Wie denkt dat het kaartspel Bridge gespeeld wordt door alleen maar bollebozen met grijze haren is nog nooit in Ermelo geweest. Daar streden vanochtend maar liefst 80 basisschoolleerlingen om de winst in het traditionele decembertoernooi van de Bridgeclub Ermelo. De vereniging zet zich al jaren in om het kaartspel populair te maken onder de jeugd. Want jong geleerd is oud gedaan.
"Jeugdbridge Ermelo is speciaal", zegt Nelly Michon vol trots. Bridge Club Ermelo probeert kinderen op heel jonge leeftijd al de fijne kneepjes van het kaartspel bij te brengen. De club geeft daarom zelfs bridgeles op drie basisscholen in Ermelo. Jaarlijks doen zo'n 100 tot 150 leerlingen mee.

'Iedereen kan het leren'

Bridge heeft bij de doorsnee Nederlander het imago een moeilijk kaartspel te zijn dat gespeeld wordt door bejaarden. "Je kan het gewoon op jonge leeftijd leren hoor", zegt de 8-jarige Floris die ook aan het toernooi meedoet. Als hij de vraag beantwoordt of Bridge voor kinderen niet veel te moeilijk is om te leren, zie je aan zijn ogen dat hij deze vraag eigenlijk een beetje dom vindt. "Als je een paar lessen gedaan hebt, dan is het heel makkelijk", klinkt het.
"Het zijn hier niet alleen Einsteins hoor. Iedereen kan het leren", herhaalt Nelly. Ze is niet voor niets begonnen les te geven op de basisscholen. "Bridge is een uitdagende sport. Creatief. Je moet stappen vooruitdenken, maar het allerbelangrijkste is dat het sociaal is. Je moet samenwerken met je partner. Dat is ontzettend belangrijk."
Kijk hoe de kinderen in Ermelo Bridge spelen:
Maar liefst 80 Ermelose kinderen doen mee aan bridge-toernooi.
En het bridgen onder de jeugd slaat dus aan in Ermelo. Vol trots laten de leerlingen hun beginnersdiploma zien dat ze vandaag uitgereikt krijgen. "Het is mijn eerste", zegt de 8-jarige Elise. "Ik heb eigenlijk nog nooit een diploma gehad. Ik ben er heel blij mee." Ook Elise zegt net als Floris dat Bridge voor kinderen heel leuk is. "Het is niet moelijk. Het enige wat je doet is nadenken en een kaart opleggen."
"Bridgen is verslavend", zegt Nelly als ze naar al die kaartende kinderen kijkt. "Als je één keer begint wil je niet meer stoppen."