Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Man met sikkel reed in op jongeren en moet nu cel in

Een sikkel. Foto ter illustratie.
Een sikkel. Foto ter illustratie. © Pixabay
ARNHEM - Een 55-jarige man uit Nederasselt moet acht maanden de gevangenis in voor vernieling en mishandeling. Dat heeft de rechtbank donderdag besloten. De man reed in augustus met zijn auto in op een groep jongeren die zich luidruchtig en provocerend ophield voor zijn woning en op zijn oprit.
Nadat de man de jongeren had klemgereden, stapte hij uit zijn auto, en had daarbij een sikkel in zijn hand. Na een verhit gesprek met de groep stapte de man weer in zijn wagen en reed weg, zo stelt de rechtbank.

Net op tijd weggesprongen

Maar verderop keerde hij zijn auto weer en reed recht op de jongeren af die nog naast hun fietsen stonden. Ze konden net op tijd wegspringen voor zijn auto.
De man vernielde met zijn wagen wel meerdere fietsen. Twee jongeren liepen verwondingen op door omvallende en rondvliegende fietsen.

Jaren van pesterijen

In de rechtbank verklaarde de man dat hij al jarenlang wordt gepest in het dorp. De bewuste avond - waarop de jongeren luid voor zijn woning stonden - was voor hem de druppel. Hij gaf aan dat hij de sikkel meenam om zichzelf te beschermen.
Naar eigen zeggen was hij na het gesprek met de jongeren teruggereden, 'omdat hij wilde weten wie één van de jongeren was, omdat die flink tekeer was gegaan tegen hem'.

'Traumatiserend'

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij op pad ging met de sikkel en inreed op de zeven jongeren. De rechter noemt het 'zeer beangstigend en traumatiserend'.
De rechtbank zegt dat het vervelende gedrag van de jongeren op geen enkele manier rechtvaardigt wat de 55-jarige man heeft gedaan. Daarom is alleen een celstraf passend. De straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie, omdat poging tot doodslag niet bewezen kon worden.
Behalve de acht maanden cel kreeg de man een voorwaardelijke celstraf van acht maanden met een proeftijd van drie jaar. Daarnaast mag hij zes maanden geen motorvoertuig besturen. Tot slot moet de man aan de jongeren in totaal ruim 1500 euro aan materiële schade betalen en bijna 3000 euro smartengeld.