Rijk van Nijmegen

Negen tips om veilig te schaatsen én hoe kom je uit een wak?

Schaatsplezier op de Hatertse Vennen
Schaatsplezier op de Hatertse Vennen © Omroep Gelderland
OVERASSELT - Het kan weer! Na een aantal nachten vorst kan er weer geschaatst worden, zelfs op echt natuurijs. Althans: op sommige plaatsen. Hoe kun je zorgen dat je veilig schaatst?
Tip 1: Ga er nooit alleen op uit; de meeste mensen die op het ijs omkomen, zijn alleen op pad gegaan. Ga dus minimaal met z'n tweeën schaatsen en het liefst met een klein groepje. En laat het thuisfront weten waar je gaat schaatsen.
Schaaatsen op de Hatertse Vennen
Schaaatsen op de Hatertse Vennen © Omroep Gelderland
Tip 2: Zorg dat de weet hoe de lokale ijssituatie is; informeer bij de lokale ijsclub of je veilig op het natuurijs kunt schaatsen. Of kijk op schaatsen.nl/natuurijs voor meer info. Als je onderweg andere schaatsers tegenkomt, kun je bij hen vragen naar de omstandigheden van het ijs.
Tip 3: Zorg bij extreme kou voor extra bescherming; zoals winddichte kleding, een bivakmuts, een skibril en watervrije vaseline voor je gezicht.
Tip 4: Neem een mobiele telefoon en reservekleding mee; dat verpakt in een rugzak is zeer welkom voor noodgevallen. Bel, app en Snapchat echter niet terwijl je aan het schaatsen bent.
Tip 5: Zorg dat je op ’goedgekeurd’ ijs schaatst; ondergelopen stukken land, maar ook de landijsbanen van ijsclubs zijn de plaatsen waar snel ’veilig’ geschaatst kan worden. Op schaatsen.nl/natuurijs vind je welke natuurijsbanen open zijn. Als het langer vriest, garanderen de toertochten die door ijsclubs van de KNSB georganiseerd zijn een optimale veiligheid.
Drontermeer tussen Noordeinde en Elburg
Drontermeer tussen Noordeinde en Elburg © Omroep Gelderland
Tip 6: Let op kleurveranderingen, randen en scheuren in het ijs; bij kleurverandering van het ijs kan de kwaliteit van het ijs ook anders zijn. Wees bij aangevroren randen met een afwijkende (geelwitte) kleur bedacht op windwakken. Deze kunnen ook bij strenge vorst lang open blijven en een behoorlijke omvang hebben. Zijn ze toch dichtgevroren, dan kunnen ze een te dun laagje ijs hebben. Let ook op scheuren in het ijs. Als je daar in blijft hangen met een schaats of vast raakt, kan je lelijk vallen. Dus ook daar voor oppassen. Probeer zoveel mogelijk dwars met je schaats over de scheuren heen te gaan.
Tip 7: Let extra op bij bruggen, vogels, riet, waterplanten en overhangende takken; daar is het ijs in de meeste gevallen onveilig. Bij lage bruggen moet je ook uitkijken dat je je hoofd niet stoot. Zelfs een lichte botsing kan leiden tot ernstige verwondingen. Pas bij een brug ook goed op als je een rugzakje op je rug hebt, dat deze niet blijft haken achter de brug.
Tip 8: Ga nooit schaatsen op ijs waar sneeuw op ligt; als er sneeuw is gevallen en het ijs niet is geveegd, is het levensgevaarlijk om te gaan schaatsen. Schaats nooit op ijs waar sneeuw op ligt, tenzij de baan is goedgekeurd.
Tip 9: Ga bij twijfel altijd terug; het is altijd beter veilig terug te keren dan het onbekende risico aan te gaan. Dat geldt ook voor vermoeidheid. Soms kan een geplande afstand te hoog gegrepen zijn, en als je vermoeid raakt kun je minder alert reageren. De kans op valpartijen is dan groter.
Schaatsen op de Hatertse Vennen
Schaatsen op de Hatertse Vennen © Omroep Gelderland

Val je toch in een wak?

Maar wat moet je doen als je onverhoopt toch in een wak belandt?
  • niet in paniek raken, rustig blijven
  • kijk om je heen en zoek naar de dichtstbijzijnde kant of veilige plek
  • loop of zwem naar de rand van het wak
  • spreid beide armen op het ijs om je lichaamsgewicht te verdelen en probeer op je buik het ijs op te schuiven
  • brokkelt het ijs af, dan opnieuw proberen en volhouden tot het wel lukt.
Drontermeer tussen Noordeinde en Elburg
Drontermeer tussen Noordeinde en Elburg © Omroep Gelderland