Gelderse Vallei

Dierenmummie onder carport in Ede, hoe kan dat?

De hond, nadat deze werd gevonden in Ede.
De hond, nadat deze werd gevonden in Ede. © Dierenambulance Gelderse Vallei
EDE - In Ede kwam deze maand een gemummificeerd dier aan het licht. Het kadaver is goed behouden gebleven, maar hoe kan dat met zo'n vochtig klimaat in Nederland?
De mummie is gevonden onder een carport bij mensen die het nabijgelegen huis nog niet zo lang bewoonden. “De vorige bewoners hadden een soort carport en een achteruitgang voor de auto richting de N224. De nieuwe bewoners hebben dat dichtgemaakt omdat ze daar geen gebruik van maakten. Tijdens het opruimen troffen ze het gemummificeerde dier aan", vertelde Daniëlle Fränkel van de dierenambulance Gelderse Vallei.

'Je hoort het wel vaker'

Het dier heeft een gebroken pootje en in de ribbenkast is een gaatje te zien, maar verder is het karkas nog in goede staat. En dat in een vochtig klimaat als dat van Nederland. "Dat kan zeker. Je hoort het wel vaker", zegt taxidermist Erwin van Zoelen uit Nijmegen. Hij is eigenaar van de Museumwinkel en specialist in het opzetten van dieren. "Ik krijg ook weleens klanten die langskomen met een gemummificeerde kat die bij ze op zolder lag."
Van Zoelen denkt dat het niet om een hond gaat, maar om een vos, zo vertelde hij op Radio Gelderland. Fränkel laat echter weten dat het dode dier bestudeerd is door het Dutch Wildlife Health Centre in Utrecht. Dit is een veterinair onderzoekscentrum. Zij stellen dat het om een hond gaat. "Ook de lokale boswachter denkt dat het een hond is en geen vos", vult Fränkel aan.
Er is één ding nodig om een overleden dier te laten mummificeren. "Het moet er flink getocht hebben", legt Van Zoelen uit. "Harde wind, zodat het geen kans heeft gehad om vochtig te worden en te gaan rotten. Als het waait gaan vliegen er niet op zitten en hebben ze geen tijd om het lichaam op te eten."
En het is dus niet de eerste keer dat Van Zoelen zoiets heeft gezien. "Als een kat, een rat of een muis op zolder is doodgegaan en op een tochtige plek ligt, dan gaat het niet rotten." Die dieren kan je niet meer opzetten, maar mensen komen soms wel bij hem met vragen.

Hoe lang ligt hij er al?

Het gemummificeerd dier onder de carport was niet gechipt en van wie het ooit was is ook niet duidelijk. Dus hoe lang heeft het beest er dan wel niet moeten liggen? "Nou, zo'n proces kan redelijk snel gaan. Als het vocht eruit is, dan blijft het heel mooi. Als het lichaam eenmaal droog is, dan wordt de huid eigenlijk een soort leer en rot het niet meer weg. Ze vinden nu ook nog wel schoenen van Romeinen", zo maakt hij de vergelijking.
Bekijk hier de beelden van het gemummificeerde dier:
Gemummificeerde hond gevonden onder carport
Het kan dus zijn dat de 'mummie' er nog niet zo lang lag, maar ook het tegenovergestelde is mogelijk. "Zolang het er maar waait en niet vochtig is, kan dat dier er ook al wel honderd jaar hebben gelegen. Als het na de bebouwing echter windstil is op die plek waar het gevonden is, zou het er al voor de bebouwing moeten hebben gelegen. Dus dan kan het al wel heel oud zijn." De woning is gebouwd in het jaar 1968.

Evolutie

De dierenambulance heeft geprobeerd een eigenaar te achterhalen, maar dat is lastig zonder chip. “We hebben tot jaren terug de archieven van Amivedi afgespeurd, aangezien dat een platform is waar mensen vermiste huisdieren registreren. Maar dat leverde helaas niets op", aldus Fränkel.
Als de dierenambulance wil weten hoe oud het is, kunnen ze ook kijken naar het skelet. "Je kan het zien aan de schedel. De neuzen van bijvoorbeeld hazewindhonden zijn tegenwoordig minder spits dan eerder, door de evolutie."
Daniëlle Fränkel laat donderdagochtend weten dat één persoon zich heeft gemeld na de oproep. "Een vrouw dacht dat het mogelijk de hond van haar overleden moeder was, maar dat bleek niet zo te zijn. Dus we hopen dat iemand zich nog meldt." Als dat niet gebeurt, wordt het dier gecremeerd en wordt de as uitgestrooid 'op een mooi plekje in het bos'.