Achterhoek

Linda maakt een eigen 'foutloze' kersttrui

Linda is in de kerstsfeer.
Linda is in de kerstsfeer. © Omroep Gelderland
AALTEN - In Linda breekt UIT! laat Linda Geerdink zien wat er allemaal te doen is in onze provincie. Het is bijna kerst en dan worden de foute kersttruien weer uit de kast getrokken. Niet iedereen vindt die truien mooi. Linda gaat op zoek naar een 'hippe' kersttrui. Daarvoor maakt ze een eigen ontwerp tijdens een workshop zeefdruktechniek van modeontwerpers Diederik Verbakel en Marieke Holthuis.
De designers werken al samen sinds ze zijn afgestudeerd aan de kunstacademie. Zij ontwerpen hun eigen kleding en maken trendboeken ter inspiratie voor verschillende modemerken. Ook maken ze kunst, denk dan aan wandkleden en maskers.
Linda in een 'foute' duo-kersttrui van verzamelaar Riënne Wopereis.
Linda in een 'foute' duo-kersttrui van verzamelaar Riënne Wopereis. © Omroep Gelderland

Vrolijk en kleurrijk

Om te laten zien welke truien het voor Linda vooral niet moeten worden gaat kersttruienverzamelaar Riënne Wopereis mee. Ze is blij verrast als Linda haar vraagt mee te gaan met het ontwerpen van een eigen kersttrui. Samen rijden ze naar Aalten waar de Bright White studio van Diederik en Marieke staat. Zodra Linda de studio binnenstapt, verschijnt er een lach op haar gezicht. De kunst die er hangt is vrolijk en kleurrijk. "Net als de ontwerpers zelf", merkt Linda op. "Ik word hier heel blij van en dan moet de workshop zeefdrukken nog beginnen."
"Weten jullie al wat je op de trui gaat zetten?", vraagt Marieke enthousiast. "M'n poedel", antwoord Rienne vastberaden. Linda gaat zelf voor een rendiergewei. Dat blijkt moeilijker dan gedacht, want ze 'mag' het ontwerp zelf tekenen en knippen. Diederik geeft het tweetal een trui en begeleidt hen naar de zeefdruktafel. Eerst wordt een proefdruk gemaakt en dan moet het op de trui. "Spannend", zegt Linda. Want ze wil de trui niet verpesten.
Linda maakt een eerste proefdruk onder begeleiding van modeontwerper Diederik Verbakel.
Linda maakt een eerste proefdruk onder begeleiding van modeontwerper Diederik Verbakel. © Omroep Gelderland
Krijgt Linda de zeefdruktechniek onder controle en lukt het haar om een 'goede' foute kersttrui te maken. Ontdek het zelf. Wie zelf ook een kersttrui maken wil, kan altijd terecht in Aalten.
Bekijk hier de nieuwste aflevering van Linda breekt UIT!:
Linda gaat deze week naar Aalten
Zien wat er nog meer te doen is in onze provincie? Bekijk hier meer uitzendingen van Linda breekt UIT!.