Arnhem en omstreken

Frans haalt op zijn 62e(!) in één keer zijn autorijbewijs

Frans Hartemink is blij met zijn rijbewijs.
Frans Hartemink is blij met zijn rijbewijs. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Je bent nooit te oud om te leren. Frans Hartemink is 62 jaar, maar dat weerhield de Arnhemmer niet om donderdag in een keer zijn autorijbewijs te halen.
Nooit reed hij in een auto, totdat het noodzaak werd. "Het eerlijke verhaal is dat ik mantelzorger ben. Ik belandde nog weleens met mijn moeder in het weekend in het ziekenhuis. En dan konden we bijna niet terugkomen", legt Hartemink uit.

'Mijn dochter daagde me uit'

Maar dat was niet de enige reden. Zijn dochter slaagde onlangs ook in een keer voor haar rijbewijs. "Ze zat me uit te dagen. En toen dacht ik: ik ga het gewoon doen." Dus Hartemink startte ook met lessen bij rijschoolhouder Paul Hendriks uit Arnhem. En met succes. Want niet alleen slaagde hij in één keer voor de theorie, na 25 uur rijlessen ging ook het rijexamen in één keer goed. "Ik ben er heel erg blij mee."
Rijschoolhouder Hendriks is zeer lovend over zijn pupil. "Dit is vrij uniek op die leeftijd. Op deze leeftijd heb ik ze niet eerder gehoord. Hij was een snelle leerling. Haalde de theorie in een keer, terwijl de jeugd 2 à 3 keer moet komen. Het is een hele wijze man", lacht Hendriks.

Auto is er al

En Hartemink gaat zeker snel de weg op. "Mijn vrouw heeft een auto. Ik had mijn rijbewijs nooit gehaald, want ik heb altijd in het centrum gewoond en gewerkt. Het was puur praktisch niet nodig." Maar nu kan hij met de auto naar zijn moeder toe.