Gelderland

'Dimitri K. hielp Russen door microchips te sturen en kocht ook drones'

Dimitri K. zou Rusland hebben geholpen.
Dimitri K. zou Rusland hebben geholpen. © ANP
De 55-jarige Dimitri K. wordt er van verdacht dat hij de EU-sancties tegen Rusland heeft overtreden. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zou de inwoner van Gelderland de Russen hebben geholpen door microchips en andere technologie naar Rusland te sturen. De vrees is dat die technologie gebruikt wordt door de Russische wapenindustrie.
Dimitri K. heeft zowel de Nederlandse als de Russische nationaliteit en werd in september aangehouden op verdenking van het opvertreden van de handelsbeperkingen die in februari aan Rusland zijn opgelegd, wegens de oorlog in Oekraïne. Hij wordt ook verdacht van valsheid in geschrifte.
De man heeft een bedrijf dat handelt in elektronische goederen. Met dat bedrijf zou hij overal ter wereld technologie hebben aangeschaft en via Nederland naar Rusland hebben gestuurd voor 'technologische en militaire versterking', zei de officier van justitie donderdag in de rechtbank.
Het zou hierbij gaan om microchips, geleiders en drones van hetzelfde type dat door het Russische leger wordt gebruikt. Maar volgens de advocaat van K. zouden die drones hun bestemming nooit hebben bereikt. Hij zegt dat het strafdossier onterecht de sfeer van Russische spionnen ademt.

3000 foto's van oorlog en Oekraïense president naast Hitler

Op de telefoon van de verdachte vond het OM ook 3000 foto's. Op die foto's stonden militaire wapens, voertuigen, beelden van bombardementen en beelden van een overleden Oekraïense soldaat. Op een van de vele beelden is de Oekraïense president Volodimir Zelenski afgebeeld naast Hitler. Daarmee wil het OM laten zien dat het wel degelijk een serieuze zaak is.
"Verdachte meent dat we het zwaar aanzetten, maar we willen onze ogen niet sluiten voor de context", aldus de officier. "Het is evident dat high tech goederen een grote rol spelen in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne", zei ze. "Ze zijn afhankelijk van specialistische buitenlandse onderdelen."

Niet langer vast

De rechtbank besloot donderdag dat K. niet langer hoeft vast te zitten. Hij mag zijn proces in vrijheid afwachten, onder voorwaarde dat hij geen technologische goederen exporteert en geen contact opneemt met personen die worden genoemd in zijn strafdossier.
De zaak tegen Dimitri K. gaat verder op 13 februari.