Achterhoek

Afvalcontainer niet geleegd vanwege de vorst? Zo voorkom je dat

De klep vriest dicht en de inhoud vriest vast met deze temperaturen.
De klep vriest dicht en de inhoud vriest vast met deze temperaturen. © Avri
Heb jij deze week netjes je afvalcontainer aan de weg gezet, maar kreeg je een onaangename verrassing toen je hem weer wilde pakken? Veel kliko's zijn de afgelopen dagen niet (helemaal) geleegd. Met flinke vorst in de nacht en temperaturen die overdag ook maar nauwelijks boven de 0 graden komen, vriest de inhoud namelijk vast. De inzamelaars vertellen je hoe je dat kunt voorkomen.
"Wij krijgen zeker meer dan gemiddeld telefoontjes en meldingen van inwoners over niet geleegde containers in verband met een bevroren inhoud", zegt een woordvoerder van Circulus. Het bedrijf dat containers leegt in onder meer Apeldoorn en omgeving en de Achterhoek laat weten dat ze daar deze week al op in zijn gesprongen. "Vanaf deze week hebben we een extra telefoonband ingezet om inwoners over onze werkwijze te informeren, voordat ze een medewerker aan de lijn krijgen. Een deel van de bellers hangt op na dit bandje - hun vraag lijkt beantwoord – en een deel blijft nog hangen voor contact met één van onze medewerkers."

Twee keer aan de wagen gehangen

ACV, de inzamelaar die actief is in onder meer de omgeving van Ede en Wageningen, ziet ook dat mensen zich melden. "Wij krijgen meer meldingen binnen via ons klantencontactcentrum over kliko’s die niet volledig geleegd zijn, omdat de inhoud is vastgevroren", laat een woordvoerder weten. "Wij kunnen in ons systeem ook terugzien, mits de kliko gechipt is, of deze aan de wagen heeft gehangen. In tijden als deze zien we dat kliko’s vaak twee keer aan de wagen hangen, omdat het afval de eerste keer niet los wil komen. Het gaat dan vooral om de GFT-kliko’s en in sommige gevallen restafval."
Ook bij Avri, de afvalinzamelaar in Rivierenland, merken ze dat in sommige gevallen de inhoud van de container niet in de vrachtwagen valt. Zelfs niet als er nog flink aan geschud wordt. Maar de inzamelaar geeft aan dat ze niet meer meldingen krijgen. "In de winterperiode is het aanbod van GFT-afval lager. Inwoners bieden hun container minder vaak aan en de container zit ook minder vol", zegt een woordvoerder.
Pre Zero, de partij die onder meer in Arnhem afval verzamelt, ziet dat het jaarlijks terugkomt deze tijd van het jaar. "Het komt wel voor dat containers dicht vriezen of dat de inhoud vast vriest. Als we dat tegenkomen op een route gaan we niet nog eens terug. We adviseren inwoners om de inhoud van de container niet aan te duwen en de container niet al te vol te stoppen. Als er ruimte is, is het slim om de container beschut neer te zetten in periodes dat het vriest", laat een woordvoerder weten.

Inzamelaars komen niet terug

Is je container niet geleegd? Dan heb je eigenlijk gewoon dikke pech. Circulus laat weten dat ze niet terugkomen om de container alsnog te legen als dit niet goed is gegaan. Mensen van wie de container nog (deels) vol is, moeten de container gewoon weer aanbieden op de dag van de volgende lediging. "Als de container niet is geleegd, maar óók niet door onze wagen is opgepakt om te legen- dit gebeurt heel soms - dan zorgen we dat deze alsnog in een serviceroute wordt opgenomen", aldus de woordvoerder van Circulus.
Ook ACV gaat niet nog een keer langs bij mensen wier container nog vol zit. "De inwoner moet de container weer aanbieden tijdens de volgende lediging. De inwoner is zelf verantwoordelijk voor de inhoud van de kliko. Daarbij delen wij op onze website en social mediakanalen diverse tips om het vastvriezen van afval te voorkomen."
Hetzelfde geldt voor mensen die wonen in de gemeenten waar Avri verantwoordelijk is voor de afvalinzameling. Dat betekent dat je de komende weken dus nog even moet volhouden met een (al bijna) volle kliko.

Ook in ondergrondse containers

ACV zegt dat niet alleen de containers van inwoners last hebben van de vorst. "De oorzaak is het vocht in de kliko. Nat of vochtig gft-afval vriest vast. Dit zie je ook terug in onze ondergrondse verzamelcontainers en GFT-zuilen. De inwoner gooit ‘warm’ en vochtig afval in de container, dit gaat stomen en condenseren, waardoor de klep of deksel soms bevriest. We hebben op dit moment drie servicebusjes rondrijden om de storingen te verhelpen. Normaal zijn dit er een of twee."
Ook Circulus merkt dat de ondergrondse containers het soms moeilijk hebben. Ze kunnen vastvriezen en zijn dan tijdelijk niet bruikbaar. 'Plaats geen afval naast de container, probeert u het later op de dag nogmaals, vaak is de container dan voldoende opgewarmd om weer goed te functioneren', zo waarschuwen ze op de website.

Hoe voorkom je het?

Mensen zijn er dus zelf verantwoordelijk voor dat de inhoud van hun container niet vastvriest. Maar hoe doe je dat? De afvalinzamelaars hebben verschillende tips:
  • Strooi zaagsel onder in de container
  • Leg een eierdoos of krantenpapier onder in de container
  • Plaats de container op een beschutte plaats uit de wind, het liefst in de schuur of onder een afdak
  • Stamp het afval niet aan
  • Gooi in de tijd van (nacht)vorst zo min mogelijk blad- en tuinafval in de container
  • Doe een stukje hout tussen de deksel en de container om vastvriezen van de deksel te voorkomen
  • Laat nat gft-afval zoveel mogelijk uitlekken en drogen
  • Maak het afval op de inzameldag los van de wand van de container (doe dit voorzichtig, want de container is vanwege de kou kwetsbaarder dan anders)
  • Doe geen zout of antivriesmiddel in de gft-container om het vastgevroren afval te ontdooien. Dit verstoort het composteer- en gistingsproces. Antivriesmiddelen zijn bovendien schadelijk voor het milieu