Gelderland

Code geel voor heel de provincie, zo voorkom jij ongelukken

Pas op, gladheid!
Pas op, gladheid! © ANP
Vanaf donderdagmorgen geldt er code geel in onze provincie voor weggebruikers. Dit komt omdat het op meerdere plaatsen verraderlijk glad kan zijn door aanvriezing of ijzel. Waar moet jij opletten? En wat kan je doen om ongelukken te voorkomen?
Bij code geel word je vooral gevraagd om extra alert te zijn. Hoewel het in Gelderland donderdagochtend nog lijkt mee te vallen met de gladheid, is de kans wel groot dat het donderdagavond en vrijdag ook oppassen geblazen is in onze provincie. Pas vrijdagmiddag verdwijnt de gladheid weer.
Bij ijzel ontstaat er een kans op ongelukken door gladde wegen, dus automobilisten moeten oppassen. Maar ook wandelaars en fietsers moeten uitkijken, want bruggen, fiets- en voetpaden kunnen ook verraderlijk glad zijn, meldt het KNMI. Door bevriezing of ijzel kan de gladheid moeilijk te zien zijn.

Wat kan ik doen?

Door de gladheid ontstaat er een kans op vertragingen op de weg, in het openbaar vervoer en in het vliegverkeer. Om goed voorbereid op pad te gaan kun je de site van het KNMI in de gaten houden, of de weerberichten op Radio Gelderland volgen. Daarnaast is het raadzaam om langzamer te rijden en een grotere afstand aan te houden tot andere weggebruikers.
En voordat je in de auto stapt is het handig om even de actuele situatie van het verkeer te bekijken. Op de site van Rijkswaterstaat en op Radio Gelderland wordt u op de hoogte gehouden van de situatie op de weg.