Noord-Veluwe / Stedendriehoek

Van piepklein tot levensgroot, dit zijn de allermooiste kerststallen

Kersstal in etalage Epe
Kersstal in etalage Epe © Omroep Gelderland
EPE - Het moet het begin worden van een nieuwe traditie: één lange sliert van verlichte kerststallen in de straten in Epe. En de eerste keer is meteen al een goeie, want op liefst 42 adressen zijn vanaf dit weekend meer dan honderd kerststallen te bewonderen. In een vrolijk verlichte optocht, met een stichtelijk woord en een koor in de kerk, is de eerste editie zaterdagmiddag geopend.
De eerste bezoekers staan meteen met de neus op het vensterglas om al dat moois te bekijken. De 'oohs' en 'aahhs' klinken her en der. Het is dan ook een fraai gezicht om zoveel kerststallen en groepen bij elkaar te zien. Een opsteker voor initiatiefnemer Arjen van Triest en alle andere vrijwilligers. De route leidt de wandelaars door allerlei straten rond de Grote Kerk. Daar is zojuist het startsein gegeven voor dit evenement.
Hier staan de allermooiste kerststallen

Een leven lang sparen

Benny Bourgonje is dé hofleverancier van deze eerste Kerststallenroute in Epe. Benny levert maar liefst zo'n vijftig kerstgroepen en stalletjes aan, verdeeld over twee adressen. Benny: "Toen ik op 25-jarige leeftijd het huis uit ging kreeg ik van mijn ouders een klein stalletje mee. Dat is ongeveer veertig jaar geleden. Inmiddels beschik ik over zo’n 130 kerstgroepen van heel klein, in een notendop, tot groepen met ongeveer twintig losse beelden."
"Ieder jaar is het de dag na Sinterklaas dat de dozen en boxen naar beneden komen en word ik iedere keer weer verrast en ontroerd. Kerstgroepen zijn over de hele wereld het symbool van de geboorte van Jezus. Ik heb dan ook kerstgroepen vanuit allerlei landen, soms gekocht in de zomer op vakantie, maar ook de wereldwinkel is een mooie plek om de verzameling aan te vullen. Ik ben op 1 januari jarig en een nieuwe kerstgroep is een graag gegeven en ontvangen cadeau."
Initiatiefnemer is Arjen van Triest: "Het idee om een kerststallenroute in Epe te organiseren ontstond zomaar, op een zondagochtend tijdens coronatijd. Ik las een artikel over een kerststallenroute in Baarn en dacht dat is een leuk idee. Misschien is dat ook wel iets voor ons dorp".
Van Triest zocht contact met organisator Jacqueline uit Baarn en hoorde hoe succesvol de jaarlijkse kerststallenroute in Baarn is, met inmiddels meer dan 307 stalletjes. Van Triest: "Nederland is meer dan alleen klompen en molens. Ook de kerstviering hoort daar bij als feest van verbinding en samenzijn. Kerst is een traditie waar wij zuinig op moeten zijn. Iedereen zou het kerstverhaal moeten kennen. Daar hoort ook de kerststal bij. Het lijkt me geweldig als in deze periode mensen uit Epe en omgeving langs verschillende verlichte kerststallen kunnen wandelen".

Kerststallenroutes door heel het land

Epe is zeker niet de eerste met een kerststallenroute. In heel Nederland zijn inmiddels plekken met soortgelijke routes langs kribjes, kerstgroepen en stallen. Eén van de oudste is in Baarn, daar doen ze het al voor het 27e jaar op een rij. Ook veel andere plaatsen kennen inmiddels het fenomeen, met name in Brabant en Limburg. We noemen Dinxperlo, Liempde, Best, Den Dungen en Monnickendam. De route in Epe is nog te bewonderen tot en met 6 januari, dan is het Driekoningen.