Rijk van Nijmegen

Hulpverleners zoeken elkaar op om jeugdcriminaliteit tegen te gaan

Het steekincident op Plein 1944 in Nijmegen is voor hulpverleners de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.
Het steekincident op Plein 1944 in Nijmegen is voor hulpverleners de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. © Persbureau Heitink
NIJMEGEN - Hulpverleners in Nijmegen zien agressie en geweld onder jongeren toenemen, met als dieptepunt het steekincident op Plein 1944 in september, waarbij een 21-jarige Nijmegenaar overleed. De hulpverleners maken zich zorgen en zoeken daarom verdere samenwerking.
Wat de exacte aanleiding was voor de steekpartij, is nog niet bekend. Maar alles wijst erop dat een conflict tussen jongeren uit de hand is gelopen. De vermoedelijke dader is een 17-jarige jongen. Het is voor jeugdzorgorganisaties in Nijmegen de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen.
"We zien dat de jeugdproblematiek pittiger wordt. Veel jongeren hebben wapens op zak. Een aantal jaar geleden was dat nog niet het geval", zegt jeugdreclasseerder Arjanne Caniels. "Dat komt onder meer door sociale media en zogenoemde drillraps." Dat is dreigende rapmuziek, waarbij in de videoclips ook vaak wapens zijn te zien.

Laat in beeld

Wat ook meespeelt, is dat de jongeren later in beeld komen bij hulpinstanties. "Een strafbaar feit komt laat bij de rechtbank. Nu worden winkeldiefstalletjes afgedaan met Bureau HALT of een OM-afdoening. Tien jaar geleden kwamen die jongeren bij de rechtbank en werd er reclassering opgelegd, dat gebeurt nu alleen bij de zwaardere vergrijpen", vertelt Caniels.
Het heeft mede als gevolg dat de reclassering en verdere hulpverlening dan pas écht op gang komt. "We willen graag voorkomen dat het misgaat bij jongeren. We moeten eerder instappen om ze te helpen."
Eén van de jongeren die eerst in het criminele circuit zat en nu is geholpen, vertelt zijn verhaal:
Nijmeegse jeugdzorgorganisaties zoeken elkaar op om jeugdcriminaliteit tegen te gaan

Sport

Eén van de manieren om jongeren te helpen op het rechte pad te komen, is het inzetten van speciale sport. "Daarbij zetten we sport en beweging in als middel om zowel kinderen, jongeren als volwassenen te helpen bij hun hulpvragen en doelen", zegt Fleur de Kleijn van IkBenIkDoe in Beuningen. "Ook werken we aan agressie- en emotieregulatie, dat is het bespreekbaar maken van de dingen die je voelt. Daar horen we goede geluiden over", licht ze toe.
Ook De Kleijn ziet geweld onder jongeren toenemen. "Je hoort er steeds vaker over, maar we moeten op zoek naar een oplossing. Daarom is het goed dat we vandaag als hulpverleners bij elkaar komen om met elkaar in gesprek te gaan en elkaar even te zien."

Schijt

Toch is de oplossing niet makkelijk, erkent ze. "Er zal bij jongeren zelf wat moeten veranderen. Wij kunnen wel zeggen: 'dit moet anders, dat moet anders', maar jongeren waar het om gaat hebben daar gewoon schijt aan en doen toch wel hun eigen ding."
"Het is dus belangrijk dat we samenwerken", vult Caniels aan. "Dan heb je het over de jongerenwerker, buurtteams, ouders, jeugdagenten. We hebben elkaar heel erg nodig om de complete informatie over een jongere te kunnen binnenhalen."