Stedendriehoek

Na ruim 100 jaar gaan hier de allerlaatste sigaren over de toonbank

Na ruim 100 jaar gaan hier de allerlaatste sigaren over de toonbank
Na ruim 100 jaar gaan hier de allerlaatste sigaren over de toonbank © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De nostalgische sigarenspeciaalzaak W. Schimmel verdwijnt na ruim honderd jaar uit het centrum van Zutphen. Eigenaar Willem Schimmel nam de zaak in 1972 over van zijn ouders en steekt sindsdien met liefde zestig uur per week in het runnen van de winkel. Op 72-jarige leeftijd vindt Schimmel het mooi geweest.
Aankomende dinsdag, 20 december, is de officiële laatste dag voor Schimmel en zijn winkel. Zijn klanten komen van heinde en verre voor zijn tabaksgerelateerde producten. Willem Schimmel vindt het nog steeds lastig om dat te geloven dat het einde echt in zicht is: "Ik hoopte een geschikte opvolger te vinden, maar dat is tot nog toe helaas niet gelukt. Maar de wonderen zijn de wereld nog niet uit."

Emotioneel afscheid

Willem neemt in de laatste week al langzaamaan afscheid van zijn vaste klanten. Ze komen speciaal nog even bij hem langs, om te vertellen dat ze hem gaan missen. "Maar ik ga de mensen in Zutphen ook missen", zegt hij. "Het is niet zo dat het eenzijdig is. Desondanks verheug ik mij op het feit dat ik eindelijk aandacht kan gaan besteden aan mijn kleinkinderen en meer tijd kan doorbrengen met mijn geliefde.”
Hoewel hij zich richt op de winst van de dierbare tijd met zijn familie, valt het afscheid de eigenaar erg zwaar. "Ik vind het emotioneel gezien knap lastig. Ik heb het niet voor niks 52 jaar gedaan, het is een juweeltje van een winkel."
Hoewel hij naar eigen zeggen nog "topfit" is, lag hij vier weken geleden toch opeens gestrekt op de badkamervloer. "De stress van de coronajaren en de ziekte van mijn vrouw werden mij teveel. Ik zag dit ook als een teken om echt met de winkel te stoppen."

'Doodzonde dat de winkel verdwijnt'

De monumentale winkel ligt op een A-locatie in de stad en is in 2000 nog volledig gerestaureerd. Er zijn dan ook zeker wel wat geïnteresseerde kopers geweest, maar het mocht helaas niet baten. "Ik heb mijn zaak met het pand erbij in de verkoop aangeboden. Maar potentiële kopers krijgen het tot nu toe financieel niet rond bij de bank."
Vaste klant Arnold Renses snuffelt nog even rond tussen de pijpen en geeft aan het doodzonde te vinden dat de winkel verdwijnt: "Er is geen vergelijkbare winkel in de omgeving. Ik hoop echt dat er nog iemand komt die hem overneemt, iemand die er zin in heeft. Zo'n persoon moet er toch zijn, een echte liefhebber. Dat is hier heel erg nodig."
Na 100 jaar sluit deze speciaalzaak zijn deuren