Liemers

Knotten en knokken, Joop doet het allebei

Vrijwilliger Joop Bakker uit Duiven is landschapsknokker 2022
Vrijwilliger Joop Bakker uit Duiven is landschapsknokker 2022 © Omroep Gelderland
GROESSEN - Het scheelt maar een paar letters, van knotter tot knokker, en sinds zaterdag mag Joop Bakker beide titels dragen. In de pauze van het knotten van wilgen in Groessen krijgt Bakker de titel Landschapsknokker 2022 uitgereikt. Niet alleen hij is trots, ook de andere leden van Knotploeg Duiven zijn reuzeblij.
Joop (62) is al meer dan twintig jaar actief als coördinator van de vrijwilligersgroep. Het is echt zijn knotploeg. Door het jaar heen werkt de club zo'n twintig zaterdagen op ongeveer 35 locaties in de gemeente Duiven. Ook kinderen worden bewust meegenomen in de knotwereld. Onder het motto Met je klas de boom in worden jaarlijks ook meer dan honderd kinderen mee de knotboom in genomen. "In het dagelijks leven ben ik leraar van groep 8 van de Paulusschool in Giesbeek. Ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om ook de kinderen actief te betrekken bij de natuur in het landschap", zegt Joop.

Bronzen beeldje en geld

De Landschapsknokker wordt ieder jaar uitgereikt door de Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Ze onderstreept daarmee het belang van vrijwilligers in het natuurbeheer en natuurwerk. In Gelderland zijn ruim vierhonderd vrijwillige coördinatoren van vrijwilligersgroepen actief in het landschap. Joop is dit jaar unaniem gekozen en daar is hij enorm trots op. "Ik doe vanaf mijn dertiende vrijwilligerswerk en het is geweldig als dat gezien wordt", aldus de knotter. En, zegt hij: "Ik mag die prijs dan krijgen omdat ik voorop loop, maar ik kan dit alleen maar doen met deze fantastische ploeg!"
De prijs bestaat uit een bronzen beeldje en 500 euro te besteden aan het landschap. Joop weet al wat hij met het geld wil doen: "Wij als knokploeg zijn druk met verschillende dingen in de natuur. We knotten jaarlijks meer dan duizend bomen en inmiddels zorgen we ook voor het maken en onderhouden van poelen. Daarbij gebruiken we veel, zware gereedschappen. Een goede aanhanger zou heel fijn zijn, misschien dat we daarvoor het geld mogen gebruiken."

En aan de slag

Ook de andere leden van de Knotploeg Duiven zijn blij met de onderscheiding en trots op Joop. Ze omschrijven hem als een man met passie voor de natuur, hij is reuze enthousiast, bindt de groep, zorgt samen met anderen voor goed gereedschap op de werklocaties en voor een welkomstwoord met de nodige instructies aan het begin van iedere werkdag. Daarbij haakt Joop meestal ook even in op het actuele nieuws. Joop is het type ‘niet lullen, maar poetsen’. "En nu genoeg gepraat, anders blijf ik bezig, er moeten bomen worden geknot", sluit Joop af.
Joop is Landschapsknokker 2022