Achterhoek

'Huisvesting arbeidsmigranten Achterhoek moet beter'

Arbeidsmigranten wonen met te veel in een woning in Ulft
Arbeidsmigranten wonen met te veel in een woning in Ulft © REGIO8
ULFT - De Achterhoekse gemeenten willen samen gaan kijken hoe de huisvesting van arbeidsmigranten in de toekomst beter kan worden geregeld. Nu leven arbeidsmigranten vaak nog onder slechte omstandigheden in te krappe woningen en zorgen ze daar in sommige gevallen voor overlast.
“We hebben samen uitgesproken dat we naar regionale samenwerking willen als het gaat om de huisvesting van arbeidsmigranten”, zegt wethouder Bart Porskamp van de gemeente Oost Gelre. Hij trekt namens de acht gemeenten in de Achterhoek de kar en begeleidt dit proces. “Dit moet leiden tot gezamenlijke afspraken waar alle gemeenteraden in 2023 over mogen beslissen."

Vacatures moeten worden ingevuld

Daarbij wordt gefocust op een aantal doelen, zoals het delen van kennis. “Er zijn bedrijven in de Achterhoek die goede ervaringen hebben met het werven en huisvesten van arbeidsmigranten”, zegt Porskamp. “Maar we willen ook leren van de minder goede voorbeelden, zodat we het in de toekomst beter kunnen doen.”
Daarnaast willen de Achterhoekse gemeenten gezamenlijk arbeidsmigranten gaan werven om de regio toekomstbestendig te houden. “Er zijn vacatures die we moeilijk ingevuld krijgen en daar hebben we mensen van buitenaf voor nodig”, zegt Porskamp. “Uiteindelijk hopen we ook dat we deze mensen permanent kunnen behouden en dat ze een huis in een normale woonwijk gaan krijgen.”

'Wachten op escalatie'

Nu gaat de huisvesting van grote groepen arbeidsmigranten in woonwijken nog wel eens mis, zoals naast de woning van Miranda en Tonnie Feukkink in Ulft. Na het inschakelen van de politie en een controle van de gemeente Oude IJsselstreek blijkt dat er in de naastgelegen woning te veel slaapvoorzieningen aanwezig zijn voor de vergunning die er op dit moment is.
Miranda vertelt over de overlast:
Miranda en Tonnie ervaren overlast van arbeidsmigranten.
“Als je een huis hebt met vijftien kamers en ze moeten met twee man een kamer delen, dan heb je vijfentwintig tot dertig man in een huis”, zegt Feukkink. “Dan kun je wachten op escalatie, zeker als er ook alcohol en drugs in het spel is. Ik snap dat we arbeidsmigranten nodig hebben, maar zorg er dan ook voor dat ze op een goede manier worden opgevangen."
Porskamp ziet dat er nu nog ‘mazen’ in de wet zitten, waardoor partijen deze huisvestingsituaties voor arbeidsmigranten kunnen creëren. “Dat wil je eigenlijk allemaal dicht leggen, zodat iedereen die hier komt werken en een bijdrage levert aan onze toekomst op een goede manier wordt gehuisvest.”

'Onze inwoners van de toekomst'

De wethouder is er van overtuigd dat het haalbaar is om de huisvesting van arbeidsmigranten in de Achterhoek te verbeteren. “Dat we mensen moeten overtuigen, dat staat vast, maar de andere kant is ook dat we als Nederland misschien wel te lang hebben weggekeken."
Nu wonen arbeidsmigranten veelal net over de grens in Duitsland en zijn de lusten en lasten ongelijk verdeeld, vindt Porskamp. “We moeten mensen de kans bieden om dicht bij hun werk te wonen. Het zijn onze inwoners van de toekomst.”