Arnhem en omstreken

Duizenden Marokkaanse fans verwacht in Arnhemse wijk

Het feestje op straat na de overwinning in de kwartfinale op Portugal.
Het feestje op straat na de overwinning in de kwartfinale op Portugal. © Persbureau Heitink
ARNHEM - In de Volkerakstraat in het Arnhemse Presikhaaf wordt woensdagavond plek gemaakt voor 3500 supporters om een voetbalfeestje te vieren na afloop van de wedstrijd Frankrijk-Marokko in de halve finale van het WK. Want of de Marokkanen nou winnen of verliezen, de verwachting is dat in de wijk flink wordt gefeest na afloop.
Tegen het einde van de wedstrijd zullen onder meer auto's en bussen op omliggende wegen worden omgeleid. Het initiatief ontstond vanuit het daar gelegen Café Kral, waar ook vanavond weer honderden fans worden verwacht om de wedstrijd te volgen.
Na afloop komen mensen uit heel de stad dan naar de plek voor zijn café om feest te vieren, weet eigenaar Ferşat Yıldırım. "Het is een soort ontmoetingsplek geworden." Na de spontane vreugde-uitbarsting vanwege de overwinning in de kwartfinale op Portugal, kwam de gemeente bij Ferşat langs om te vragen hoe ze hem een volgende keer beter kunnen ondersteunen. Daarop werd afgesproken het verkeer wat beter te reguleren. "Dat was nog wel een knelpunt", zag Ferşat.

'Vuurwerk een probleem'

Hoe druk het dit keer wordt, vindt hij moeilijk te voorspellen. Door alle media-aandacht die er nu op hem afkomt, zou het ook wel eens 'extreem druk' kunnen worden.
De sfeer is er tot nu toe in elk geval erg goed en van serieuze ongeregeldheden is geen sprake, ziet ook Ferşat. Alleen de harde knallen van zwaar vuurwerk zijn 'een beetje een probleem', ervaart de caféeigenaar. "Die knallen zijn het enige dat ons dwars zit."

'Houden menigte in toom'

Dat hevige rellen zoals die in andere steden wel te zien waren in Arnhem uitbleven, komt ook doordat het hem en een aantal van zijn vrienden lukt om 'de menigte in toom te houden', is Ferşat overtuigd. "Dat zijn mannen die wat te zeggen hebben over die jongeren. Die kennen die jongens." Dat hij zelf van Turkse afkomst is, maakt daarbij volgens Ferşat niet zoveel uit.
Wat we gaan zien, gaan we misschien nooit meer meemaken
Toen de vuurwerkknallen bij het vorige feest aanhielden, hebben hij en zijn vaste bezoekers 'de menigte uit elkaar gepraat'. "Binnen een kwartier was de straat leeg." Dit keer pakt Ferşat het iets professioneler aan en krijgt een aantal van hen hesjes voor de herkenbaarheid.
Ongeacht de uitslag vanavond wordt het sowieso een feest, als het aan Ferşat ligt. Het is namelijk voor het eerst dat een Afrikaans of Arabisch land de halve finale van een WK voetbal speelt. "Wat we gaan zien, gaan we misschien nooit meer meemaken", benadrukt hij.

Politie staat klaar

De politie in onze provincie laat weten klaar te zijn voor vanavond. "We zijn alert en staan lokaal in nauwe verbinding met bijvoorbeeld de wijkagenten. Ongeregeldheden waren er vooral in grotere steden. Na de afgelopen wedstrijden hebben we in Gelderland - op wat verboden vuurwerk na - vooral mooie feestjes gezien. We gaan ervan uit dat dit vanavond ook het geval zal zijn bij een eventuele winst. Overigens ook bij verlies, want los van de uitslag is dit een bijzondere prestatie van Marokko."