Achterhoek

'Eyeopener dat opruimen drugslabs zoveel geld en werk kost'

De minister (midden) in gesprek over ondermijning
De minister (midden) in gesprek over ondermijning © Omroep Gelderland
GROENLO - De Achterhoek kreeg woensdagmiddag bezoek van minister Yeşilgöz van Justitie. Ze werd in Groenlo bijgepraat over de aanpak van ondermijning en de zorgen over deze vorm van georganiseerde criminaliteit. Al wandelend sprak ze met verschillende betrokkenen. "Ik ben erg onder de indruk van wat hier nu gezamenlijk al wordt gedaan tegen ondermijning."
Precies een uur heeft minister Yeşilgöz de tijd voor het bezoek in Groenlo. Voor dat uur is een strak programma gepland om haar zoveel mogelijk te vertellen over wat er in de regio allemaal gedaan wordt en wat er nog nodig is met betrekking tot ondermijning. Ook al vriest het behoorlijk, de zon schijnt volop, dus de geplande wandeling met de minister gaat gewoon door.
Na een warm welkom bij zorgerf Gastenhook door burgemeester Annette Bronsvoort van Oost Gelre gaat de minister al wandelend in gesprek met onder andere erfcoaches. Zij helpen en adviseren bij het transformeren van boerenbedrijven naar andere bestemmingen. Leegstaande boerderijen zijn vaak een interessant doelwit voor criminelen.

Meer dan een miljard euro

In de Achterhoek zijn de afgelopen jaren dan ook al een aantal drugslabs opgerold, die gevestigd waren in bijvoorbeeld leegstaande schuren. "Criminaliteit is natuurlijk niet alleen iets van de grote stad, maar ook van het platteland. Het was voor mij wel een eyeopener om te horen wat een drugslab voor een gevolgen voor gemeenten kan hebben. Wij denken alleen, ha fijn, criminelen opgepakt, maar we zien niet wat voor werk er daarna nog is. Er zijn vaak giftige stoffen bij vrijgekomen, de grond kan vervuild zijn en wie betaalt dat opruimen? Het kost gemeenten vaak handen vol geld en gedoe."
De minister bezoekt de Achterhoek
De minister bezoekt de Achterhoek © Omroep Gelderland
Ook is de minister onder de indruk van wat er nu al in de Achterhoek gebeurt om deze vorm van criminaliteit tegen te gaan. "Ik vind het bijzonder en mooi om te zien dat er hier al zoveel wordt samengewerkt om ondermijning tegen te gaan. En ook komt er de komende tijd extra geld voor beschikbaar vanuit het rijk. We hebben nog nooit zoveel geld vrij gemaakt voor de georganiseerde misdaad, meer dan een miljard. Niet alleen voor preventie, maar ook voor meer blauw op straat."

Lange adem

Burgemeester Bronsvoort is blij met het bezoek van de minister. "Dat toont betrokkenheid. We hebben haar in dat uur zoveel mogelijk verteld en laten zien wat hier speelt. Ze heeft met veel mensen uit de praktijk gesproken. De bestrijding van ondermijning is en blijft wel een proces van een hele lange adem. Maar we hebben dit allemaal heel hoog op de agenda staan."