Rivierengebied

Schaatskoorts neemt toe, is het ijs dik genoeg?

Schaatskoorts neemt toe
Schaatskoorts neemt toe © Pixabay
IJZENDOORN - Het is onrustig in de groepsapp bij ijsverenigingen. Het borrelt en het kriebelt, want als alles meezit kan er na Winterswijk deze week op nog veel meer plekken geschaatst worden op natuurijs. Het is peentjes zweten voor de ijsmeesters, blijkt uit een rondgang langs tientallen Gelderse ijsclubs.
"Er zal deze week bijna zeker wel geschaatst worden", klinkt het vol vertrouwen uit de mond van Hans Silvis van de Edese IJsvereniging (EIJV). "Ik heb heel goede hoop dat we einde week en het weekend kunnen schaatsen, ja."
Ook in Culemborg is de voorzitter van Schaats- en Skatevereniging Lek en Linge er maar druk mee. Hij is positief gestemd. "Er zit krap twee centimeter op nu", schetst hij dinsdagmiddag nog. "Ideaal gezien hebben we zo'n 3,5 centimeter nodig, maar op een gegeven moment, als er geen perspectief meer is, dan ga je er gewoon voor en neem je wat je hebt", aldus Rini van Veen.
In Oosterbeek werd er woensdagochtend groen licht gegeven. Woensdagmiddag kan er nog geschaatst worden van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur.
In Oosterbeek stonden de schaatsers al op het ijs woensdagochtend.
In Oosterbeek stonden de schaatsers al op het ijs woensdagochtend. © Omroep Gelderland

Wel vorst, geen water

Toch is het niet overal hosanna. "Integendeel", zegt Dick van Herwaarden van IJsclub Varsseveld. "We hebben geen water. Er is zit geen water in de beek. Ook het grondwaterpeil is laag. Aangezien we meer dan twee hectare te vullen hebben, gaat dat niet lukken. Het kriebelt wel, maar we kunnen niks, het is heel triest."
Ook op andere plekken in de Achterhoek hadden ze last van de droogte. "Normaal zit er water in de sloot, maar er zit nu niks. Dus we moesten langer pompen", vertelt Ans Reinders van de ijsbaan in Lievelde. "Maar we hebben het nu wel vol liggen."

'Te veel werk'

Bij IJsclub Thialf in Arnhem zijn ze er normaal gesproken rap bij, maar deze koude week slaan ze met pijn in het hart over. "We gaan helaas geen ijs maken", zegt Itske Tersteeg. Samen met de gemeente is de knoop doorgehakt. "We moeten heel veel water gieten en hebben veel vorst nodig. Het is te veel werk en het levert uiteindelijk te weinig ijs op in verhouding met de investering die gedaan moet worden."
We hebben al lang genoeg niet kunnen schaatsen
Zo zijn er op sommige plekken dus gemengde gevoelens, maar de meeste verenigingen gaan er vol voor. "We hebben al lang genoeg niet kunnen schaatsen, dus we proberen echt met man en macht dit voor elkaar te krijgen", benadrukt Willie Elschot van de ijsclub in Borculo. "De koorts zit er flink in", erkent voorzitter Henk Zomerdijk voorzitter van ijsclub De Hoeken IJzendoorn. "We moeten nu kijken wanneer de ijsbaan open kan, in de ochtend gaan we de ijsdikte weer meten en dan weten we meer."