Rivierengebied

Omstreden dierenverhuurder onder vergrootglas na overtreding

Op de kerstmarkt werd ook een ezel in beslag genomen. Foto ter illustratie.
Op de kerstmarkt werd ook een ezel in beslag genomen. Foto ter illustratie. © Pixabay
APPELTERN - Twee dagen na de inbeslagname van dieren van Bert's Animal Verhuur in Appeltern, is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor een controle langs geweest bij de omstreden dierenverhuurder. Dat meldt de autoriteit dinsdag.
Op een kerstmarkt in het Limburgse Arcen nam de politie zondag twee alpaca's, twee geiten, drie schapen, een shetlandpony en een ezel van Bert's Animal Verhuur mee. De politie kreeg van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals de tip dat de verhuurder de regels zou overtreden.
Agenten constateerden vervolgens dat het vervoer van de dieren inderdaad niet op de juiste manier was geregeld. De politie stelt dat de dieren niet in aparte compartimenten werden vervoerd, maar dat ze allemaal in één ruimte zaten tijdens het transport. Dat is niet volgens de regels.
De dieren zijn volgens de NVWA beoordeeld door een dierenarts. Wat de uitkomst van die controle is, is niet bij de instantie bekend. De in beslag genomen dieren zijn naar een geheime locatie gebracht. Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt uiteindelijk of ze terug mogen naar de eigenaar.

NVWA heeft gecontroleerd

Dinsdag was er naar aanleiding van de inbeslagname een controle bij Bert's Animal Verhuur in Appeltern door de NVWA. "In de afgelopen jaren heeft de NVWA er al meerdere inspecties uitgevoerd en overtredingen vastgesteld", zegt NVWA-woordvoerder Diane Bouhuijs. "De houder krijgt vervolgens een periode de tijd om de zaken rond bijvoorbeeld huisvesting en zorg te herstellen. Na die periode wordt een hercontrole uitgevoerd. Die hercontrole is naar aanleiding van de inbeslagname naar voren gehaald." Wat de uitkomst is van de laatste controle, is niet bekend.

Geen extra controle gemeente

De gemeente West Maas en Waal ziet geen aanleiding om op bezoek te gaan bij het bedrijf in Appeltern. "Wij zijn op 25 november nog langs geweest voor een controle", vertelt een woordvoerster. "Dat was een voortvloeisel uit een eerdere controle. We hebben gekeken of de eigenaar zich aan de opgelegde maatregelen heeft gehouden. Wij zijn nog bezig met de afhandeling daarvan." De gemeente verwacht dat snel resultaten van bekend worden.

Stoppen met verhuur

De rechter bepaalde eerder dat verhuur van dieren in strijd is met het bestemmingsplan in Appeltern. Daarom moet Roelofs ermee stoppen. Doet hij dit niet, dan hij een boete van 50.000 euro krijgen.
Op de eigen website biedt Bert's Animal Verhuur nog steeds dieren aan. Ingrijpen is moeilijk omdat overtreding van het verhuurverbod bewezen moet worden. "Wij moeten dat als gemeente constateren", vertelt de woordvoerster van West Maas en Waal. "Het moet op papier vaststaan dat er dieren worden verhuurd tegen betaling. Wij moeten de boeken in om dat te controleren." De gemeente is bevoegd om administratie te controleren en verwacht dat de resultaten van controles elk moment klaar zijn.

Politierapport opgevraagd

West Maas en Waal heeft wel de politierapporten van de inbeslagname op de kerstmarkt opgevraagd. "Dit heeft weer betrekking op de verhuur van de dieren. Over het dierenwelzijn gaan wij niet, maar daar is de NVWA de controlerende instantie."
De eigenaar van Bert's Animal Verhuur reageerde dinsdag niet op een verzoek om commentaar.