Stedendriehoek

Vallende sterren zien? Probeer het vanavond

Een vallende ster op archiefbeeld. Foto ter illustratie.
Een vallende ster op archiefbeeld. Foto ter illustratie. © ANP
BUSSLOO - Sterrenliefhebbers kunnen vanavond hun hart ophalen: meteorenzwerm Geminiden passeert de aarde. In Bussloo bij de sterrenwacht gaan ze kijken. Wil jij ook vallende sterren bewonderen? Met deze tips van de sterrenwacht ben je goed voorbereid.
"Pak een lekkere luie stoel of loop wat rond met de hond bijvoorbeeld en scan de hemel af", adviseert Alex Scholten van de sterrenwacht. Neem echt de tijd zegt hij: "Niet een bepaald moment, maar echt een uurtje."

Kijk rond 22.30 uur

Rond 11.15 uur bereikte de zwerm zijn maximum. Maar dat was een ongunstig tijdstip, legt Scholten uit. "Het moet eigenlijk 's morgens vroeg gebeuren en niet zoals dit jaar rond het middaguur, en er moet geen maan zijn, want dat stoort."
Het beste moment om Geminiden waar te nemen, is rond 22.30 uur. Als er bewolking is dan ontneemt dat het zicht op de sterren, maar wat dat betreft zit je vanavond goed in onze provincie. "Het is helder, dus het zou moeten lukken", zegt Wouter van Bernebeek van Weerplaza hoopvol.

Lichtflits

Het natuurverschijnsel is te herkennen aan een lichtflits die voorbijkomt en dat duurt pakweg een seconde. Er zijn tussen de 30 en 40 vallende sterren per uur te zien.
Ondertussen kijkt de sterrenliefhebber alweer uit naar volgend jaar. "Dan is het rond de nieuwe maan (op 20 april, red.), dus dan is het veel spectaculairder!", sluit Scholten af.