Gelderse Vallei

Dit is de nieuwe burgemeester van Barneveld

Jacco van der Tak wordt waarschijnlijk op 9 februari geïnstalleerd.
Jacco van der Tak wordt waarschijnlijk op 9 februari geïnstalleerd. © Gemeente Barneveld
BARNEVELD - De gemeente Barneveld heeft een nieuwe burgemeester gevonden. CDA'er Jacco van der Tak (40) uit Woudenberg is dinsdagavond door de gemeenteraad voorgedragen om eerste burger van de gemeente te worden.
Volgens Jan Top, de voorzitter van de vertrouwenscommissie, is Van der Tak van het CDA de juiste persoon om Barneveld de komende jaren te gaan leiden. "Hij gaat als boegbeeld en beeldbepaler veel voor de gemeente Barneveld betekenen", zegt Top.
Uitdagingen waar de gemeente voor staat zijn onder meer de groei van de gemeente naar 85.000 inwoners en de stikstofdiscussie. In Barneveld zitten namelijk veel agrarische bedrijven.
Zelf zegt Van der Tak dankbaar en zeer vereerd te zijn met de voordracht tot burgemeester. "Barneveld is een prachtige gemeente. Ik zie ernaar uit verder te bouwen aan Barneveld", aldus Van der Tak. Hij werkt nu als directeur Communicatie & Corporate affairs bij de Nederlandse Spoorwegen. Voor die tijd werkte hij als manager external affairs voor Havenbedrijf Rotterdam. Op het politieke vlak is hij voorzitter van het CDA in de provincie Utrecht. Hij wordt naar verwachting op 9 februari geïnstalleerd.

Opvolger van Van Dijk

De nieuwe zogenoemde 'kroonbenoemde' burgemeester is de opvolger van Asje van Dijk, die begin 2021 vertrok omdat hij toe was aan zijn pensioen, vlak voordat het turbulente fusiedossier met Scherpenzeel tot een hoogtepunt kwam. Van Dijk had betrokken willen blijven, maar omdat toen werd gedacht dat het proces twee jaar zou duren, besloot hij zijn pensioen voorrang te geven.
Waarnemend burgemeester Jan Luteijn kwam na Van Dijk om Barneveld door de fusieperiode met Scherpenzeel te loodsen. Daarna zou de nieuwe gemeente, met Scherpenzeel, een nieuwe burgemeester krijgen. Toen de fusie in oktober 2021 werd afgeketst, is besloten het 'burgemeestersproces' uit te gaan voeren na de gemeenteraadsverkiezingen.
In totaal solliciteerden er zestien mannen en drie vrouwen op de functie.