Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

IJsfanaten op scherp door vrieskou, schaatsenslijpers geven hun tips

Er wordt weer geschaatst op natuurijs, zoals hier in Winterswijk.
Er wordt weer geschaatst op natuurijs, zoals hier in Winterswijk. © ANP
EDE - Het is in jaren niet zo koud geweest in december. Het werelduurrecord schaatsen op natuurijs is verbroken in Winterswijk en steeds meer ijsbanen hebben de poort geopend. Er wordt weer geschaatst in Gelderland, maar is er ook al een gekte? Dat vroegen we aan drie schaatsenslijpers in Gelderland.
Nico Klomp Schaatsslijperij is gevestigd in Angerlo. Wat merkt Klomp van de vorst? "Het valt nog mee", reageert hij over mensen die hun schaatsen willen laten slijpen. “Maar er zijn er dan ook meer in de buurt die schaatsen slijpen."
Dick Nap van Dick Nap Recreatiesport in Ede merkt al wat meer van een mogelijke gekte. "Afgelopen zaterdag begon het al na de weersvoorspellingen", vertelt Nap in gesprek met Radio Gelderland.
Ook elders in Gelderland worden schaatsers wakker. "Het komt op gang", zegt een woordvoerder van Schaats-Wereld in Harderwijk. "We zien dat het aantal mensen dat hun schaatsen wil laten slijpen stijgt. Het gaat dan zowel om noren als ijshockeyschaatsen. De verkoop gaat wat langzamer. Maar als de vorst doorzet, kan het wel eens heel druk worden.”
Drie tips voor je schaatsen

Hoe werkt het?

Klomp uit Angerlo is al zijn hele leven een echte schaatsliefhebber. Hij schaatste ook de laatste Elfstedentocht in 1997. Hij legt uit wat er komt kijken bij het slijpen van schaatsen: “Ik heb een originele slijpmachine. Het is belangrijk om bij het slijpen goed op de rondingen van de schaats te letten. Het ronden is belangrijk, want dat zorgt ervoor dat je wendbaar op een schaats bent en dus makkelijker bochten kan maken."
Op roest kun je niet schaatsen
"Dat verschilt ook per schaats", vertelt Klomp verder. "Een schaats voor de lange baan heeft minder rondingen dan een ijshockeyschaats. Op de eerste maak je lange bochten en op de tweede moet je snel alle kanten op kunnen en zelfs een pirouette kunnen maken.”
"De bolling van de schaats is belangrijk voor het sturen en balanceren", bevestigt Nap. Nap slijpt de schaatsen machinaal. "We zien vaak schaatsen die niet goed rond zijn. Ook zien we vaak mensen met roest op de schaatsijzers. Daar kun je niet op schaatsen, dus laat er dan zeker wat doen."

Tips voor schaatsers

Hoe vaak moeten schaatsen eigenlijk geslepen worden? "Dat moet minimaal één keer per seizoen", reageert Nap. "Als je met regelmaat schaatst, bijvoorbeeld in een hal, dan moet het wel vaker. Ook geef ik altijd de tip om het sowieso aan het einde van een seizoen te doen. Dan zijn je spullen in orde zodra je kunt schaatsen."
Klomp heeft nog een laatste tip voor mensen die nu nieuwe schaatsen willen kopen. “Laat nieuwe schaatsen altijd eerst slijpen. Dat zorgt voor het beste resultaat.”