Stedendriehoek

Opwarmen? We doen het in bibliotheken en 'Warme Kamers'

Bezoekers Petra Kroes en Selma Araz
Bezoekers Petra Kroes en Selma Araz © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De 'Warme Kamers' en bibliotheken merken dat het koud is. Veel mensen trekken daarnaar toe, zodat ze thuis energie kunnen besparen.
"We zijn een huiskamer voor alle inwoners, voor mensen om de winter door te komen omdat de energierekening heel hoog is. We geven gratis kop koffie en maaltijden. Mensen moeten hun schaamte overwinnen. Het is niet fijn om te vertellen dat je rekeningen niet kunt betalen. Maar de afgelopen tijd is de aanloop groter. De gemeente heeft een noodfonds, daarmee kunnen we extra maaltijden aanbieden. We denken dat er nog meer mensen komen", stelt directeur Jorinde Klungers van Perspectief Zutphen, een van de 'Warme Kamers' van het Leger des Heils. Op www.perspectiefzutphen.nl staat hoe je daar terecht kunt.

'Hoe kouder, hoe meer aanloop'

"Hoe kouder, hoe meer aanloop", vult beheerder Greet Zweers aan. "Ze komen op dit moment zeker om financiële redenen. Je merkt dat alles duurder is geworden. De boodschappen, de zorgverzekering, de energierekening die niet betaald kan worden. Mensen komen hier vaak om hun financiën op orde te brengen, maar ook om er warmpjes bij te zitten. We gaan uitbreiden met geld van de gemeente, zodat me buurtgenoten kunnen koken. Extra mensen kunnen dan gratis eten en activiteiten kunnen goedkoper. Spelletjes, gezelligheid, dat gaat volgend jaar nog door. Het is crisistijd, fijn dat mensen hier terechtkunnen."
Bij het buurthuis in Zutphen is het een zoete inval.
Selma Araz is een van de bezoekers: "Ik kom hier om te kletsen en koffie te drinken. En om elkaar te leren kennen. Ik ben alleen thuis, heb de kinderen naar school gebracht. Het is koud en de energieprijzen zijn omhoog gegaan. Het bespaart gas en elektriciteit." Petra Kroes vult aan: "Ik hobby veel, kaarten maken. Ik vind hier gezelligheid. Ik heb hier mijn thee, mijn vriendinnen. En warmte. Dat is belangrijk met deze energieprijzen. Thuis gaat de verwarming niet aan, dan zit ik met een dekentje op de bank."

'Iedereen is hartstikke welkom'

Ook bibliotheken zien het aantal bezoekers stijgen nu het kwik daalt. "Rozet is een openbaar gebouw, in de winter zitten daar meer dak- en thuislozen binnen. Bij ons is het lekker warm, mensen zijn hartstikke welkom", vertelt Mandy Flinkevleugel van Rozet Arnhem. "We zien echt dat er veel meer bezoekers zijn, tot wel 16.000 per week. Ook heel veel jongeren die zitten te studeren, ook middelbare scholieren in tussenuren. Anders dan de jaren ervoor, toen waren het vooral mbo- en hbo-scholieren", .
"Als bieb doen we mee aan de Warme Kamers van het Leger des Heils", zegt Lieke Jansen van Bibliotheek Gelderland Zuid. "Mensen zijn zeker welkom om te genieten van de warmte. We hebben veel vaste bezoekers, al jarenlang zijn we niet meer alleen om boeken te lenen. We hebben een mooie leestafel, kop koffie erbij. We weten mensen steeds beter te vinden. Er zijn best veel mensen die ons bezoeken voor de warme plek",.
Benjamin Slotboom van Cultura Ede: "Er wordt vooral meer gebruikt bij de kinderafdeling. We hebben daar een grote ruimte met glijbaan en zitzakken. Al vrij vroeg in de ochtend zien we dat mensen langer blijven zitten. Bij de volwassenen valt het wel mee, al zie je ook daar dat mensen iets langer blijven zitten."