Achterhoek

De midwinterhoorn geeft Wim plezier terug na het verlies van zijn zoon

EIBERGEN - Het is allemaal nog zo vers, dat hij nog nauwelijks kan bevatten wat er allemaal is gebeurd. Afgelopen jaar verloor Wim Karel (66) zijn zoon Ivo (42), die ongeneeslijk ziek was. De midwinterhoorngroep Eibergen waar Wim bij zit helpt hem door deze moeilijke tijd heen. "Ik kan mijn ei gewoon kwijt bij deze groep. Het zijn lieve, fantastische mensen die mij echt hebben gesteund."
Wim had door het overlijden van Ivo een hele tijd geen zin in vrolijkheid, maar nu het seizoen van de midwinterhoorn weer is aangebroken vindt Wim weer wat plezier terug. "Uit het het blazen haal ik weer kracht", vertelt hij aan presentator Jochem van Gelder in het tv-programma Van Gelders Grijs.

'Het licht komt eraan'

Sinds een aantal weken is het voor de blazers van de midwinterhoorngroep in Eibergen weer mogelijk om buiten te blazen. Het mag immers alleen in de adventperiode, om de mensen te laten weten dat het licht er weer aankomt. Wim raakte via-via betrokken bij de midwinterhoorngroep.
"Ik heb altijd wel interesse gehad in alles wat met folklore te maken heeft en het leek mij leuk om met een aantal oude knarren, waarvan ik er zelf ook één ben hoor, om een eigen hoorn te bouwen ten vervolgens te gaan blazen."
Wat kan ik doen om zo gelukkig mogelijk oud te worden? In een nieuw seizoen Van Gelders Grijs gaat Jochem van Gelder op bezoek bij Gelderse clubs en verenigingen, om daar met ouderen te praten over hun gezamenlijke passie.

Lipspanning

De groep, die zo'n dertig leden telt, komt vanaf september bij elkaar om weer samen te blazen, zodat tijdens de advent de lipspanning op orde is, want het blazen is best wel inspannend. "Je hebt soms de blaren op de mond", zegt Albert Slagman, één van de leden. Naast de blaasavonden zijn er ook bouwavonden en kunnen mensen hun eigen hoorn bouwen in het Wereld Eerste Midwinterhoorn Atelier, dat midden in het centrum van Eibergen gevestigd is.
Wim heeft er zelf al meerdere gemaakt. "Het is lekker ontspannend om te doen, gewoon even je gedachten op nul zetten. Als je dan het resultaat ziet, dan is dat reuze", zegt hij.
En als de hoorn dan klaar is, is het voor de leden altijd weer een spannend moment hoe de hoorn klinkt. "Als je alles gelijmd hebt, wil je gelijk blazen. En als het dan nergens naar klinkt, dan is het brandhout . Als je mooie zuivere tonen kunt blazen, dan is het goed", legt bouwer en blazer Albert Slagman uit.

Plantage

Het hout dat gebruikt wordt voor het bouwen van een hoorn is van de berk. Sinds 2021 beschikt de midwinterhoorngroep over haar eigen bomenplantage, waar ze hun eigen boompjes hebben aangeplant. Voordat de boompjes 'gekapt' kunnen worden, moet men nog wel even geduld hebben, want dat duurt duurt nog wel een jaar of tien.
Tijdens de aanleg van deze plantage in 2020 kreeg Wim te horen dat zijn oudste zoon ongeneeslijk ziek was. "Ik kreeg toen het idee om samen met hem een boompje te planten, met de uitleg dat als hij er straks niet meer zou zijn, ik de boom over tien jaar ga kappen om daar vervolgens een midwinterhoorn van te maken, ter nagedachtenis aan hem", vertelt Wim.
De plantage waar Wim een boom heeft geplant ter nagedachtenis van zijn zoon Ivo
De plantage waar Wim een boom heeft geplant ter nagedachtenis van zijn zoon Ivo © Omroep Gelderland

Traditie

Samen met de andere leden zet Wim zich in om de traditie van het midwinterhoornblazen en -bouwen in ere te houden. Het is voor de groep belangrijk dat dit cultureel erfgoed blijft bestaan en door wordt gegeven aan de jongere generatie. Wim: "Ik hoop dat het nog heel lang door mag gaan, maar dat moet ook wel, want over tien jaar moeten we een midwinterhoorn bouwen."
In het programma Van Gelders Grijs bezoekt Jochem de Midwinterhoorngroep Eibergen en leert hij alles over de juiste lipspanning, het bouwen van een hoorn en gaat hij zelf uiteraard ook een poging doen om te blazen.
Kijk hier naar de uitzending:
Uitzending Van Gelders Grijs - Midwinterhoorngroep Eibergen