Stedendriehoek / Noord-Veluwe

Bomenkap op Veluwe moet verspreiding natuurbrand voorkomen

Het verwijderen van naaldbomen moet natuurbranden vertragen.
Het verwijderen van naaldbomen moet natuurbranden vertragen. © Persbureau Heitink
HOENDERLOO - De komende jaren worden veel naaldbomen op de Midden-Veluwe gekapt. Staatsbosbeheer doet dat om de verspreiding van natuurbranden te voorkomen. De grove dennen bij onder meer Hoenderloo en Kootwijk worden vervangen door loofbomen.
Natuurbranden komen steeds vaker voor op de Veluwe. In het gebied zitten veel recreatieparken en zorginstellingen die daardoor in gevaar kunnen komen. Maar ook voor dieren die in het natuurgebied leven, zoals slangen en hagedissen, is het schadelijk. Daarom zijn er maatregelen nodig.
Mensen die over de Veluwe rijden kunnen nu flink wat naaldbomen tegenkomen met daarop een oranje stip. Dat zijn de bomen die gekapt zullen worden. Maar dat gebeurt niet allemaal in een keer, vertelt boswachter Laurens Jansen. "We zijn al heel lang bezig. Toevallig is het in mijn gebied nu heel zichtbaar langs een aantal wegen." Dat zijn bijvoorbeeld de Noorderheideweg en de Heetweg in Kootwijk, en de Woeste Hoefweg in Hoenderloo.
"De grove den zal daar de komende jaren helemaal verdwijnen. Langs bepaalde wegen zie je daarom nu stippen op bomen staan. We zullen ze gefaseerd in de komende jaren gaan kappen. Op sommige plekken staan nu al jonge loofhoutsoorten, door ze ruimte te geven kunnen ze straks echt goed als stoplijn fungeren."

Loofbomen vertragen brand

Loofbomen hebben een brandvertragend effect. Naaldbomen en vogelkers (Amerikaanse loofsoort) branden juist heel snel. Andere soorten loofbomen, zoals de berk, lijsterbes, esdoorn en ratelpopulier blijven echter staan en worden waar nodig dus extra aangeplant als brandvertrager.
Ook heidevelden worden aangepast, zodat een brand minder snel van het ene heideveld naar het andere kan overslaan. Het aanleggen van die brandstoplijnen gaat enkele jaren duren, verwacht Staatsbosbeheer. "Dat gebeurt nu in principe ook al", zegt boswachter Jansen. "De heide wordt beheerd door begrazing, maaien en soms door branden. Ook zijn er linten (paden, red.) die dienen als een soort stoplijn. Je creëert een soort vakken op je eigen terrein om te voorkomen dat het hele heideterrein afbrandt."
Volgens Jansen draagt het weghalen van dennen en aanplanten van loofbomen niet alleen bij aan de preventie van onbeheersbare natuurbranden. Meer loofbos creëren is een doelstelling binnen het Natura2000-beheerplan Veluwe van de provincie Gelderland.

Verschillende compartimenten

De Veluwe is momenteel opgedeeld in verschillende compartimenten, met daarin putten voor bluswater. Langs de randen van die delen zijn brandstoplijnen aangelegd, dat zijn paden die een brand kunnen afremmen of laten doven. Nu worden er dus extra brandstoplijnen aangelegd.
Vorig jaar trok het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) in Arnhem al aan de bel. De Veluwe zou een risicovol gebied vormen als het gaat om grote natuurbranden. IFV stelde dat hulpdiensten en overheden dit beter moesten regelen. Het instituut gaf als mogelijk oplossing het stimuleren van bepaalde begroeiing, een gevarieerd landschap en goed onderhouden vluchtwegen.