Achterhoek

Achterhoekse cultuur in Amerika, dít is er te vinden

Belangrijk onderdeel van het Holland Festival in Wisconsin is het schrobben van de straten.
Belangrijk onderdeel van het Holland Festival in Wisconsin is het schrobben van de straten. © Joske Meerdink
WINTERSWIJK - Klompendans en boerenkiel. Wij vinden het misschien maar oubollig, maar in de Amerikaanse staat Wisconsin zijn ze maar wat trots op hun Achterhoekse roots.
Een dorpsomroeper in kostuum die met zijn bel rondloopt en de kinderen opdraagt om de straat te schrobben met zeep en water, zodat er op een geboende straat de klompendans gedanst kan worden. Podcastmaker Joske Meerdink uit Winterswijk kijkt haar ogen uit als zij voor haar podcast De Ramp met de Phoenix in het door Nederlandse migranten gestichte Cedar Grove het Holland Festival bezoekt. De deelnemers en de bezoekers zijn trots op hun Nederlandse roots.
Even meent Joske dat ieder moment de Driekusman (de meest bekende klompendans in het oosten van het land) ingezet kan worden, maar als zij informeert bij de Amerikaanse accordeonisten, dan zegt het hen niets.
Tradities worden ook vaak overgebracht via eten, leert Joske van hoogleraar migratiegeschiedenis Marlou Schrover. "In Amerika zijn de kookschriften met recepten van overgrootmoeders populair."

'Amerikaanse oliebollen smaken naar donuts'

"Het Holland Festival is een poging om vast te houden aan een wereld die ze verloren zijn en die ze uit een soort gevoel van heimwee en nostalgie willen herbeleven", verklaart Schrover. "Vooral de oudere generaties hebben een bevroren beeld van Nederland." De Nederlandse roots worden volgens haar door de meeste Amerikanen met trots uitgedragen.
In het weekend van het Holland Festival worden er wel tienduizend oliebollen verkocht. Joske: "Ze zijn heerlijk, maar ze smaken meer naar cake of donuts dan naar de oliebollen, zoals wij die kennen."

Achterhoekse straatnamen in Wisconsin

Wie rondrijdt in Wisconsin, wordt overal herinnerd aan de Achterhoek. De namen op de begraafplaatsen, namen van winkels en straatnamen doen denken aan de Achterhoekse families die zich in de negentiende eeuw vestigden in Wisconsin. Zoals de Hoitinkroad, Rauwerdinkroad en Mentinkroad. Verderop is er het dorpje Holland en meer landinwaarts het Amerikaanse dorp Barneveld.
Ook Borculo, Zutphen, Drenthe, Vriesland en Zwolle zijn plaatsnamen in de staat Michigan van woonplaatsen die door Nederlanders zijn gesticht.
Bekijk hieronder de beelden van het Holland Festival
Klompendansen in Amerika, het gebeurt echt!

Bekijk hier alles over de ramp met de Phoenix

Over de ramp met de Phoenix maakte Joske een documentaire en een vijfdelige podcastserie. Bekijk hier alles over de ramp met de Phoenix.