Arnhem en omstreken

Op deze school leren kinderen respect en delen: 'Zodat je jezelf kunt zijn'

Sara uit de eerste klas havo/vwo.
Sara uit de eerste klas havo/vwo. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Op het Olympus College staat deze week in het teken van solidariteit. Omdat elkaar respecteren en kunnen delen belangrijke lessen zijn in deze tijd. Zo begon de school als eerste in Arnhem onlangs al met het dagelijks verstrekken van gratis ontbijtmaaltijden aan kinderen die met honger naar school gaan.
"Dat snijdt door merg en been", erkent rector Ilja Faber als hij die leerlingen daar 's morgens om 7.30 uur hun ontbijt ziet halen. "Dat is echt niet leuk om te zien. Aan de andere kant: we hebben ook de mogelijkheden om te helpen. Dat maakt het ook weer heel mooi."

'Leerlingen kiezen voor zichzelf'

In deze projectweek wil Faber zijn leerlingen meer leren over wat het betekent om anderen die het minder hebben te helpen. Zo wordt er kleding ingezameld en eten voor de Voedselbank. "Wij merken dat individualisering een belangrijk thema is in de samenleving: leerlingen kiezen vooral voor zichzelf. Wij zien het als een taak van het onderwijs om die verbondenheid in de samenleving proberen terug te brengen."
Faber zou trots zijn als de middelbare scholieren na deze week een antwoord kunnen geven op de vraag wat solidariteit voor hen betekent. "Dat mag in twee of drie woorden of vijf volzinnen. Maar dat ze in elk geval laten zien erover nagedacht te hebben en dat het bij hen leeft. Dat ze snappen wat het betekent: in alle complexiteit die het inhoudt."

'Zorgen voor je medemens'

Cliffon uit 3 vmbo heeft daar al wel over nagedacht. "Solidariteit betekent volgens mij dat je gewoon voor je medemens probeert te zorgen. Dat je elkaar probeert te helpen en er voor elkaar bent." Als Cliffon ziet dat mensen iets niet kunnen betalen, dan zal hij proberen dat voor hen voor te schieten, geeft hij als voorbeeld.
Volgens Sara uit de eerste klas havo/vwo betekent solidair zijn ook dat je mensen respecteert om wie ze zijn. "En voor iedereen opkomt. Dat je mensen niet moet pesten omdat ze arm of rijk zijn of om hun huidskleur. Ook als iemand homoseksueel is, moet je diegene accepteren zoals hij is."

'Kunnen arrogant zijn'

Dat mag nog wel beter, vindt Sara. "Er komt bijvoorbeeld nog erg veel pesten voor. Sommigen kunnen ook best arrogant zijn. Het is dus goed om een les te leren om meer respect te hebben voor elkaar." Het gaat erom dat je jezelf kunt zijn, vult eersteklasser Lucas haar aan. "Het maakt niet uit met wat voor geloof of seksualiteit. Ik vind het slecht als mensen onzeker zijn of zichzelf niet goed vinden omdat anderen iets van hen vinden."
Wanneer je denkt niets kwijt te kunnen of te kunnen delen: juíst dan oog hebben voor de ander
burgemeester Ahmed Marcouch
Burgemeester Ahmed Marcouch ziet dit als een belangrijk initiatief op deze school. "Dat de leraren zich zo inzetten om kinderen burger te leren zijn van onze samenleving. Dat betekent dat je oog hebt voor elkaar. Hoe anders we ook zijn. We moeten onze vrijheid elke keer weer voor elkaar verdedigen: dat is solidariteit."
Juist ook in deze tijd waarin veel mensen het moeilijk hebben, benadrukt de burgervader. "Wanneer je denkt niets kwijt te kunnen of te kunnen delen. Juíst dan oog hebben voor de ander. Zodat we het samen goed hebben. Dat maakt het mooi."
Bekijk hier hoe de kinderen denken over solidariteit, via RTV Connect: