Arnhem en omstreken

Gerard is 76 jaar en werkt nog altijd: 'Het bevalt prima'

Gerard Leensen aan het werk.
Gerard Leensen aan het werk. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Als je de 67 jaar gepasseerd bent, mag je in principe tegenwoordig stoppen met werken. Maar volgens het CBS zijn er nog zo'n 48.000 ouderen in onze provincie die het werken te leuk vinden en nog doorgaan. Maar wat zijn daarvan de voor- en nadelen? Daarover spreken ze vandaag in de Tweede Kamer. En iemand die daarover kan meepraten is Gerard Leensen, hij is op zijn 76ste nog aan het werk bij een technisch bedrijf in Arnhem. "En dat bevalt prima."
Gerard vindt het niet gek dat er nog 300.000 pensioengerechtigden in Nederland zijn die nog steeds betaald werken. "Veel mensen vinden dat vreemd, maar ik vind het niet gek. Ik zou het echt gaan missen als ik dit werk niet meer had. Het bevalt namelijk prima, je wordt er niet echt moe van en je leert nog eens wat."
Want technisch opgeleid is Leensen niet, toch redt hij zich prima. Hij werkt in het magazijn achter de computer, zorgt dat zijn collega's met de juiste spullen op pad gaan en hij pakt ook de bladblazer er wel eens bij om het terrein spik en span te maken.
"Hij levert dus echt een hele belangrijke bijdrage aan dit bedrijf. Ik zeg ook wel eens: als hij er niet is, merken we pas hoe belangrijk hij is", vertelt directeur Wim Strunk. "En ik verveel me hier nooit. Ik vind altijd wel iets om te doen", lacht Nijmegenaar Leensen.

'Extra geld is fijn'

Of hij te oud is om te werken? "Nee, men is nu veel jonger dan vroeger. Toen mijn vader 50 jaar was, was hij echt een oude man. Ik ben dat nu natuurlijk ook, maar toen ik 50 jaar was, haalde ik mijn duikbrevet nog. Dat zou hij nooit hebben gekund."
Daarnaast vindt Leensen het ook wel lekker dat hij met het werk nog een extra centje verdient, nu alles duurder wordt. "Dat is altijd wel leuk. Ik zal niet ontkennen dat dat meespeelt."

'Ik stop als het niet meer leuk is'

Hoelang Leensen nog door blijft werken, weet hij niet. "Als het niet meer leuk is, stop ik er mee. Die luxe heb ik."
Daar hoopt Strunk voorlopig nog niet op. "De oudere werknemers brengen flink wat meer wijsheid en rust mee. En ook nog eens mooie verhalen. Dat is heel waardevol."