Gelderse Vallei

22 autobranden in Ede: hoofdverdachte langer in de cel

Auto's in brand in Ede.
Auto's in brand in Ede. © Persbureau Heitink
EDE/ZUTPHEN - De 25-jarige Veenendaalse hoofdverdachte van 22 autobranden in de Edese wijk Veldhuizen blijft tot aan de inhoudelijke behandeling op 13 februari vastzitten. Dat heeft de rechtbank in Zutphen maandag besloten. Een 20-jarige man uit Ede die eerder ook voor deze zaak werd opgepakt, is inmiddels op vrije voeten. Het Openbaar Ministerie ziet hem nog steeds als verdachte.
De twee mannen werden 13 september opgepakt door de politie. Dat was exact een jaar nadat 22 auto’s in de nacht van 13 op 14 september 2021 op zes verschillende locaties in de wijk in vlammen opgingen. Het zorgde voor flinke onrust en de schade liep op tot in de tonnen. Vier gedupeerden hebben inmiddels een schadevordering ingediend.
De 25-jarige verdachte was vanuit de gevangenis in Arnhem via een beeldschermverbinding aanwezig in de rechtszaal. Via zijn advocaat vroeg hij de rechter vanwege persoonlijke omstandigheden om voorlopige vrijlating tot aan de inhoudelijke behandeling op 13 februari.
Zo zou de man als zzp'er inkomsten mislopen waardoor hij en zijn vrouw moeite hebben de huur te betalen. Daarnaast zou de stress van het vastzitten niet goed zijn voor de zwangerschap van zijn vrouw.

DNA-sporen

In het eindrapport van het OM staat dat er DNA-sporen van de verdachte zijn aangetroffen op een gevonden jerrycan. Volgens de advocaat geeft haar cliënt toe dat hij jerrycans heeft gehad, maar dat hij deze ook heeft uitgeleend aan anderen. "Om die reden zitten er verschillende DNA-sporen op de jerrycan." Maar dat is volgens haar geen sluitend bewijs dat haar cliënt de auto's in brand heeft gestoken.

Brandwonden

De brandwonden op de arm van de verdachte zouden zijn ontstaan doordat hij viel terwijl er een pannetje op het fornuis stond. De officier van justitie wuift dat argument weg. "Toen hij 16 september werd verhoord voor een andere zaak maakte hij helemaal geen melding van het pannetje op het fornuis."
Uit gegevens van telefoonmasten blijkt ook dat de verdachte die nacht in Ede is geweest. Maar volgens de advocaat stonden die masten op grote afstand van het plaats delict.
De rechtbank vindt de persoonlijke belangen van de verdachte minder zwaar wegen dan de maatschappelijke belangen. Volgens het openbaar ministerie zou de man überhaupt niet vrij mogen komen, omdat hij nog een openstaande gevangenisstraf heeft van 65 dagen.