Gelderse Vallei

Radiomaker Ton helpt mensen met hun energierekening

Het Glazen Thuis in Nijkerk
Het Glazen Thuis in Nijkerk Omroep Gelderland) © Omroep Gelderland
NIJKERK - Ze bedachten het ooit als tegenhanger van de immens populaire Glazen Huis-actie van 3FM. Maar waar dat concept allang over z'n hoogtij dagen heen is, wordt het 'Glazen Thuis' in Nijkerk elk jaar groter. Dit jaar gaan ze zelfs over de gemeentegrenzen heen.
Om acht uur 's ochtends bijt radiomaker Ton Schouten het spits af. Tot komend weekend maken hij en zijn collega's radio voor medeburgers die het moeilijk hebben. "Het is ontzettend leuk, maar ook wel pittig hoor", vertelt de vrijwillige radiopresentator. "Naarmate de tijd vordert ben je stevig bezig en om 12.00 uur ben je blij als je even kan gaan lunchen."

Al jaren populair

Het Glazen Thuis in Nijkerk gaat zijn zevende jaar in. Het begon als lokale tegenhanger van het Glazen Huis van landelijke zender 3FM. Het Nijkerkse Glazen Thuis vindt zijn basis bij de lokale zender van A1 Mediagroep.
"De eerste jaren ging een deel van de opbrengst naar 3FM en een deel naar verenigingen en clubs in Nijkerk. Nu doen we het echt voor individuele inwoners, dat vinden wij erg leuk."

Tientallen vrijwilligers

Als Ton en zijn sidekicks Corin en Ely gaan lunchen worden ze afgelost door collega's. Aan de actie werken volgens bestuurder Marcelle Warringa tientallen vrijwilligers mee. "Er zijn heel veel collega's die een week vakantie opnemen om dit te kunnen doen."
Plaatjes aanvragen, donaties plaatsen en nominaties gaan via de website. Vorig jaar haalde het Glazen Thuis daarmee ruim 37.000 euro op. Omdat de lokale zender ook in Barneveld ontvangen kan worden, trekt de actie nu ook over de gemeentegrenzen.
"We hopen dat zoveel mogelijk mensen een nominatie doen, ons tippen via de website. 'Daar kun je goed doen', en dan gaat ons team daar mee aan de slag."