Rivierengebied

Politie neemt dieren in beslag op kerstmarkt

Alpaca's (archiefbeeld).
Alpaca's (archiefbeeld). © ANP
APPELTERN - Dieren van het omstreden verhuurbedrijf Bert's Animal Verhuur in Appeltern zijn zondag in beslag genomen in het Limburgse Arcen. Dat bevestigt de politie.
De verhuurder van dieren stond op een kerstmarkt in Arcen, aldus de politie. Die kreeg van dierenwelzijnsorganisatie House of Animals de tip dat de verhuurder zich niet aan de regels zou houden. Agenten constateerden vervolgens dat het vervoer van de dieren niet op de juiste manier was geregeld. Ze namen twee alpaca's, twee geiten, drie schapen, een shetlandpony en een ezel in beslag.

Verhuur voor feesten en films

Bert's Animal Verhuur ligt al langer onder vuur omdat het bedrijf de regels voor dierenwelzijn aan de laars zou lappen. Het bedrijf verhuurt flamingo's, koeien, lama's, vogels en slangen, paarden en kamelen en doet dat bijvoorbeeld voor bruiloften, feesten en filmopnames.
De onderneming kreeg eerder te horen dat het moest stoppen met verhuur, maar trok zich daar weinig van aan. Op de bedrijfswebsite worden nog gewoon dieren aangeboden, al staat daar ook dat het welzijn van de dieren voorop staat. Dierenverzorgers 'zien erop toe dat de dieren bij alle activiteiten goed behandeld worden en dat ze voldoende eten, drinken en rust krijgen', valt te lezen.

Dwangsommen

Ook ligt het bedrijf in de clinch met de gemeente West Maas en Waal. Op het bedrijfsterrein aan de Molenstraat in Appeltern zou sprake zijn van illegale bouwwerken. De gemeente kwam in juni en oktober nog langs voor controle en legde Bert's Animal Verhuur dwangsommen van tienduizenden euro's op.
De makers van het BNNVARA-programma BOOS besteedden eerder dit jaar een uitzending aan de onderneming in Appeltern. Daarin werd gewezen op coronasteun die het bedrijf onjuist zou hebben gebruikt.

Dierenarts

House of Animals noemt het "bizar" dat Bert's Animal Verhuur ondanks dwangsommen en andere maatregelen gewoon doorgaat met verhuur van dieren. De zondag in beslag genomen dieren worden opgevangen, aldus de politie. Een dierenarts beoordeelt de gezondheid van de dieren. Op basis daarvan volgt mogelijk contact met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), die toezicht houdt op bedrijven die dieren houden.