Arnhem en omstreken

Bewoners gedwongen huis uit voor ontmanteling bom

Bom Huissen volgende week maandag onschadelijk gemaakt
Bom Huissen volgende week maandag onschadelijk gemaakt © Omroep Lingewaard
HUISSEN - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gaat volgende week maandag de bom onschadelijk maken die op 23 november werd gevonden bij werkzaamheden op de Aloysiuslocatie aan de Langekerkstraat in Huissen.
Tijdens de ontmanteling van de bom uit de Tweede Wereldoorlog, een zogenoemde 500 ponder, moeten mensen die dicht bij de plek wonen tussen 8.00 en 18.00 uur hun huis verlaten. Dit is verplicht. De EOD gaat niet aan de slag zolang er mensen in het ontruimingsgebied zijn. Daarom wordt er een noodverordening afgekondigd.
De gemeente heeft de bewoners een brief gestuurd, ook aan hen die net buiten het risicogebied wonen. Zij hoeven hun huis niet te verlaten tijdens de ontmanteling, maar ze mogen het ontruimingsgebied niet in.

Bewoners kunnen naar opvanglocatie

Als bewoners uit het ontruimingsgebied niet naar familie, vrienden of kennissen kunnen, dan kunnen zij terecht op een opvanglocatie. Daarover ontvangen zij deze week bericht.
Woensdag tussen 19.00 en 21.00 uur is er een informatieavond voor omwonenden. Daar spreken mensen van ingenieursbureau IDDS (zij deden het archeologisch en explosieven onderzoek), EOD en politie. De EOD vertelt over het proces van ontmanteling en de politie over de ontruiming van het gebied op maandag 19 december. Aansluitend kunnen de aanwezigen vragen stellen.