Arnhem en omstreken

Zo bescherm je je kat tegen je giftige kerstboom (en andersom)

De kat van Patries krijgt geen genoeg van de boom.
De kat van Patries krijgt geen genoeg van de boom. © Patries van Ingen
ARNHEM - De kerstdagen zijn voor sommige katteneigenaren een hele opgave. Katten zijn van nature nieuwsgierige klimmers en dat maakt de combinatie kat en kerstboom ingewikkeld. We hebben een aantal tips voor je op een rij gezet.
De tips zijn niet alleen handig om te voorkomen dat je kat of poes de kerstballen op de grond uiteen laat spatten: een kerstboom kan namelijk ook hartstikke giftig zijn.

Gevaarlijke kerstversiering

Vooral kittens hebben de neiging kerstbomen te beklimmen. Toch is dat niet zonder gevaar. Zo kan kerstversiering uit elkaar kan spatten, zoals kerststerren en glazen ballen, veel letsel veroorzaken.
We vroegen lezers hun kat-kerstboomfoto's in te sturen.
De kat van Petra trekt zich weinig van de gevaren aan.
De kat van Petra trekt zich weinig van de gevaren aan. © Petra Wijnen van Nistelrooij
Maar een nog groter gevaar is giftige decoratie. Zo kan engelenhaar, al jaren een populair item in de boom, allergische reacties opwekken. Met verdikkingen op de kop en het lijf tot gevolg. Bovendien kan het engelenhaar wanneer het wordt opgegeten ernstige maag- en darmproblemen veroorzaken.
Ook chocolade en zuurstokken zijn niet veilig voor katten. Hoe verleidelijk ook, de theobromine in een chocoladekransje en de kunstmatige zoetstoffen in een zuurstok kunnen braakneigingen, bloedingen en epileptische aanvallen opwekken. Vooral de zoetstof xylitol is erg gevaarlijk.
Ook de kat van Karin weet de boom graag te vinden.
Ook de kat van Karin weet de boom graag te vinden. © Karin van Buul

Ook de kerstboom zelf is giftig

De naalden van een kerstboom zijn voor de kat ook een potentieel gevaar. Ze kunnen de slokdarm beschadigen en zelfs perforeren. Dus heb je een bak met water onder de boom staan waar je kat stiekem ook uit drinkt? Zorg dan dat je iedere dag het water ververst. En afgevallen naalden kun je het beste direct opzuigen.
Ook andere kerststukjes zoals de kerstroos, de maretak, de hulst en de taxus zijn giftig voor poezen en katten. De witte en rode besjes én de naalden kunnen diarree, zenuwstoornissen en braken veroorzaken.

Zo bescherm je je kat (en je boom)

Voor een diervriendelijk kerstfeest kun je een aantal maatregelen treffen. Zo wordt het aangeraden om een krabpaal in dezelfde ruimte te zetten, zo leid je de aandacht van je kat af. Om die extra aantrekkelijk te maken, kun je er wat valeriaan of kattenkruid op sprenkelen.
Het wil ook helpen om de je kat eerst onder begeleiding met de kerstboom te laten spelen. Zo verliest hij mogelijk zijn nieuwsgierigheid en met een beetje geluk zal hij de boom tot de feestdagen negeren.
Ook het vermijden van glinsterende versiering kan helpen, daar worden katten namelijk sterk door aangetrokken. Daarnaast kun je je boom besprenkelen met knoflook, azijn, peper of citroen. Katten houden niet van deze scherpe geuren. Succes is niet gegarandeerd, de aantrekkingskracht van de glimmende kerstballen kan nog steeds sterker zijn dan de afkeer voor de geur.