Achterhoek

Oorlog in Oekraïne bezorgt Mart de Kruif soms slapeloze nachten

Luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif.
Luitenant-generaal buiten dienst Mart de Kruif. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Waarheid is een complex begrip, vooral in oorlogssituaties. Alles draait om informatie en perspectieven, zegt voormalig commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif. "Er is heel veel propaganda, zowel van Zelensky als van Poetin."
Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zien we de inwoner van Laag-Keppel vaak op radio en televisie verschijnen als deskundige. Als luitenant-generaal buiten dienst en oud-commandant heeft hij veel kennis over de militaire gebeurtenissen.
Maar ondanks of juist dankzij die kennis heeft hij soms slapeloze nachten, zegt hij in het tv-programma Op Weg Naar Waarheid. "Omdat ik weet wat geweld doet en als ik soms zie hoe er zonder grenzen burgerdoelen worden bestookt, hoe burgers worden behandeld in een conflict daar, hoe massaal geweld wordt gebruikt. Hoe steden helemaal plat worden gegooid, wat we eigenlijk alleen maar kennen van Rotterdam of Nijmegen in de Tweede Wereldoorlog.”

Afschrikking

Volgens De Kruif had het westen meer moeten doen om te voorkomen dat Poetin Oekraïne binnenviel. "Als we vijf jaar terug tegen Poetin hadden gezegd, met z'n allen: als jij Oekraïne gaat innemen maken we je helemaal kapot. Dat is afschrikking. We hebben dat niet gedaan, en de prijs wordt nu betaald. Een beetje door ons met de energieprijzen, maar dat is alleen wat vervelend. De prijs wordt vooral betaald door de mensen in Oekraïne. Door de soldaten en door de burgers. Dat iemand met een absolute macht nog steeds dit soort dingen kan doen maakt mij angstig."
Een oorlog brengt het slechtste in mensen naar boven
Mart de Kruif
Naarmate de oorlog vordert horen we ook meer over oorlogsmisdaden. "Een oorlog brengt het slechtste in mensen naar boven, dat gebeurt aan beide kanten. Zoiets is nooit zwart-wit."
Of hij zelf ook in staat zou zijn om in een oorlogssituatie misdaden te plegen weet hij niet. "Daar kan ik gewoon geen antwoord op geven." Het omgaan met geweld is een uitdaging. "Als je weet wat het effect van geweld is en je bent een goed soldaat, dan weet je ook hoe beperkt je met geweld moet omgaan. Dat is precies het moeilijke van het vak", aldus De Kruif.

Waarheid

Volgens de voormalig commandant bestaat er bijna geen absolute waarheid in het leven. "Volgens mij heb je de enige echte waarheid bij wiskunde, dan heb je de absolute waarheid. Daar komt wat uit en dat is goed of niet. De rest is hoe je het beleeft, hoe je het ervaart en wat je eruit pikt. Er is geen absolute waarheid."
In oorlogssituaties is het vaak lastig de waarheid te vinden. "Je moet ook aan waarheidsvinding doen, want de waarheid komt niet naar je toe. Maar wat is de waarheid? Wie weet alles van een conflict? Heb je alle invalshoeken en feiten scherp?” De waarheid die ontstaat na de oorlog, is soms ook eenzijdig. "Vaak wordt de geschiedenis geschreven door degene die wint, niet door degene die verliest.”
Als analist probeert hij objectief te zijn, ondanks dat hij aan de kant van Oekraïne staat. “Ik probeer dat weg te houden en heel klinisch te kijken wat daar gebeurt. Ik stel mijzelf ook wel eens de vraag of ik niet beïnvloed word door de sympathieën voor Oekraïne. Omdat we allemaal een geel-blauw vlaggetje op ons huis hebben. Ik probeer het te scheiden, maar of het lukt weet ik niet.”
Bekijk hieronder de hele uitzending met Mart de Kruif.
Op Weg naar Waarheid - Mart de Kruif