Noord-Veluwe

Vrolijke boel: trekkers op lichtjestour

De met lampjes versierde trekkers, trekken veel bekijks.
De met lampjes versierde trekkers, trekken veel bekijks. © organisatie Lichtjestour
PUTTEN - Ruim zeventig trekkers, versierd met kerstlampjes, rijden zaterdagavond door Ermelo en Putten. Protestborden zijn uit den boze. "We willen de mensen in verzorgingshuizen een leuke avond bezorgen."
De deelnemers komen uit de verre regio. "Ermelo en Putten natuurlijk, maar ook uit Barneveld, Nijkerk, Nijkerkerveen, Voorthuizen en zelfs Zeewolde", somt Wilmer Kemper (17) uit Putten op. Samen met Carina van de Beek is hij de organisator van de lichtjestour.
"Het is ontstaan in coronatijd toen er niks te doen was voor de mensen. Het leek ons leuk om met trekkers langs de verzorgingshuizen te rijden. De bewoners zijn zo enthousiast, we doen het nu voor het derde jaar", vertelt Wilmer.
Ieder jaar probeert de organisatie weer andere woonzorgcentra in de route op te nemen. "We kunnen helaas niet bij alle huizen langs. We rijden met 73 trekkers en dan ga je elkaar kruisen en dan wordt het chaos." Dit jaar worden negen verzorgingshuizen in Ermelo en Putten in de route opgenomen. Ze hebben van ons een mail gehad en reageren super enthousiast!" Er staan niet alleen oudere mensen voor de ramen, maar ook publiek op straat, vertelt Wilmer.

Burgemeester kiest mooist versierde trekker

Ook in deze kou? "Ja, er staan wel honderden mensen langs de weg, net als met Koningsdag", aldus Wilmer. De trekkers verzamelen zich zaterdagmiddag bij het fouragebedrijf van zijn ouders in Putten. "Mijn ouders sponsoren een frietkraam en er is voor iedereen wat te drinken."
De stoet vertrekt om 17.00 uur en de finish is rond 19.00 uur bij het Winterfeest in Putten. Burgemeester Henk Lambooij kiest de mooist versierde trekker. De mooiste trekkers staan opgesteld bij het Winterfeest, de andere deelnemers parkeren hun trekker op het Kerkplein. Zelf rijdt Wilmer ook mee in de lichtjestour. "Ik ben al twee avonden bezig om mijn trekker te versieren. Ik heb de Action helemaal leeggekocht!"

Trekkers op de wachtlijst

De lichtjestour is de afgelopen jaren een traditie geworden. De organisatoren hebben voor de lichtjestour een vergunning aangevraagd bij de gemeenten Ermelo en Putten. "Er mogen van de gemeenten zestig trekkers meedoen. Niet iedereen die zich heeft aangemeld, kan meedoen", vertelt Wilmer. "Er staan wel tien, twintig trekkers op de wachtlijst."
Bekijk hieronder de beelden van de lichtjestour:
Bekijk hier de beelden van de lichtjestour