Rivierengebied / Rijk van Nijmegen

Dijkwachten trainen zich op 1000 kilometer dijk: 'Kleine scheur wordt snel een grote'

De dijkwachten geven schade door via een app
De dijkwachten geven schade door via een app © Omroep Gelderland
DRUTEN - Driehonderd fanatieke dijkwachten die voor dag en dauw opstonden, hebben zaterdag 1000 kilometer aan dijken gecontroleerd. Met een grote oefening die Waterschap Rivierenland organiseerde zijn zij weer bijgespijkerd en onze provincie weer beschermd tegen dijkdoorbraken.
De speurders controleerden 1000 kilometer aan dijk tussen Kinderdijk en de Duitse grens. Eén van hen is de Weurtse Roel van Regteren. "We kijken naar schades die zich kunnen voordoen bij hoogwater. Dat doen we in honderd groepjes van drie, dus lopen we allemaal tien kilometer, dijk op en dijk af. Je moet er een goede conditie voor hebben."
Tijdens de oefening kijken de dijkwachten nauwkeurig naar scheuren en andere schades die de dijk kunnen verzwakken. Sommige schades zijn echt, sommige worden gefingeerd: "Dat doen we met bordjes die casussen simuleren."
Roel en zijn collega bij zo'n bordje
Roel en zijn collega bij zo'n bordje © Omroep Gelderland

Bordjes verstoppen

Dijkbeheerder Wim Cornelissen van Waterschap Rivierenland weet hoe belangrijk de oefening is: "De kennis van dijkschade verdwijnt. De mensen moeten weten hoe een dijk kan falen. Want een kleine scheur groeit snel uit tot een grote scheur."
Bij het signaleren van een scheur, moet de schade middels een app worden gemeld. Uiteindelijk gaat een hoofddijkpost ermee aan de gang. Die kijkt of er direct gehandeld moet worden. "Vandaag kijken we of alle procedures kloppen, of de app het doet, of de mensen op de juiste dingen letten en of alles op de juiste manier gebeurt," aldus Cornelissen.
Om het de dijkwachten niet te makkelijk te maken, worden de bordjes af en toe verstopt: "Het moet wel realistisch zijn. Want echte dijkschade ligt ook niet direct voor je neus. De foto's staan op plekken waar de schade tijdens hoogwater zich zal voordoen."