Arnhem en omstreken

Hoe heurt het eigenlijk tijdens de feestdagen? 'Ik heb de pest aan zoenen'

Afbeelding ter illustratie.
Afbeelding ter illustratie. © Nicole Michalou via Pexels
ARNHEM - Met de kerstdagen in aantocht is het ook weer de tijd van de etiquette. Ga je in een chique restaurant eten of zit je voor het eerst sinds tijden weer met de schoonfamilie aan tafel, dan kan het geen kwaad de 'regeltjes' weer even scherp te hebben. In De Week van Gelderland vertelt historica en schrijfster Reinildis van Ditzhuyzen uit Zutphen er alles over.
Van Ditzhuyzen is een expert op het gebied van etiquette. Ze weet dat we met Kerst soms met mensen aan tafel komen te zitten aan wie we ons best kunt storen. En dat we soms bezoekjes moeten afleggen waar we stiekem geen zin in hebben. Wat zijn dan de regels? En waarom zijn die er eigenlijk?
"De etiquette is heel nuttig", legt de expert uit. "Je kunt het zien als verkeersregels voor hoe mensen met elkaar omgaan. Anders botsen we figuurlijk tegen elkaar aan."

Wel of niet zoenen?

Volgens Van Ditzhuyzen zijn twee regels heel belangrijk. "Houd rekening met elkaar en wees duidelijk", zegt ze. "En gebruik je gezonde verstand. De sfeer moet prettig zijn en het moet allemaal goed verlopen. Als iemand kleding draagt die je niet bevalt, dan is een leugentje om bestwil het beste. Anders kan er een vervelende sfeer ontstaan."
Een compliment kan geen kwaad, dus. Maar hoe zit het nou met zoenen? Geef je iedereen drie kussen? "Die regels zijn er nog niet", reageert ze. "Want we zitten nog in de naweeën van corona. Mensen zijn pas net weer handen gaan geven. Ik ben benieuwd of het zoenen terugkomt."
Van Van Ditzhuyzen hoeven de zoenen niet terug te komen. "Ik heb er de pest aan. Voor je het weet, moet je iedereen op een bijeenkomst een klapzoen geven. Het is ook onpersoonlijk, want je ziet de ander bijna niet als je dat doet."
In de uitzending van De Week van Gelderland wordt nog veel uitgebreider gepraat over etiquette. Maar hoopte je nu op tips over de etiquette bij het gourmetten, dan kom je bedrogen uit - want die heeft de expert niet. Ze heeft namelijk nog nooit gegourmet.
Dit is de etiquette met Kerst