Rivierengebied

Tv-celebrity keurt Gelderse bouwplannen: 'De plannen zijn waanzinnig'

Bob Sikkes inspecteert de bouwplannen.
Bob Sikkes inspecteert de bouwplannen. © Omroep Gelderland
MAASBOMMEL - De leegstand van gebouwen tegenover een grote groep woningzoekenden, die er op de woningmarkt niet tussenkomt: dat rijmt niet met elkaar, vindt de provincie Gelderland. Daarom is de provincie een wedstrijd gestart om deze problematiek onder de aandacht te brengen.
In de challenge Mijn huis staat in Gelderland worden inwoners van onze provincie uitgedaagd leegstaande panden om te vormen tot woonhuizen. Vrijdag nam de wedstrijdjury een kijkje bij de vijf initiatieven die zich aanmeldden.
"Het is eigenlijk de enige manier om nog een betaalbare woning in Maasbommel te kunnen vinden", zegt Harm van Dijk. Hij kocht, samen met drie jeugdvrienden, het oude dorpshuis in Maasbommel. Het stond al een paar jaar leeg en was aan het vervallen. "Het is voor het dorp ook prachtig dat het weer een mooi gebouw wordt", zegt Harm vol trots. In het dorpshuis moeten vier moderne woningen gebouwd worden. Ze doen alles zelf.
Kijk hier naar de beelden:
Bob Sikkes keurt Gelderse bouwplannen
De vier jeugdvrienden presenteren deze vrijdag hun plannen in hun toekomstige woningen aan de jury. Er moet nog veel gebeuren. De afgelopen tijd hebben ze alles in het pand gestript. In januari hopen ze de eerste muren in het pand te kunnen zetten. "Hier hebben we vroeger met z'n allen carnaval gevierd - en ons eerste pilske gedronken, natuurlijk. Dus is het wel mooi om hier straks ook met zijn vieren te gaan wonen," zegt Mike van de Bovenkamp.
Niemand minder dan Bob Sikkes, bekend van het populaire tv-programma Kopen zonder kijken, zit in de jury. Hij vraagt de vier vrienden het hemd van het lijf. "Hoe zijn jullie nou tot de plannen gekomen?", wil hij weten, en: "Hoe hebben jullie de financiën geregeld?"
De plannen zijn waanzinnig
Sikkes is onder de indruk van de plannen van de vrienden. "Ik vind het een behoorlijke verbouwing. Als je dat met zijn vieren doet, naast je werk. Ik denk dat ze dat enigszins onderschat hebben, als ik heel eerlijk ben. Ik vind het dapper. Ik vind het te gek, de plannen zijn waanzinnig. Maar ze hebben nog wel een lange weg te gaan."
Dat laatste weten de vrienden zelf ook wel. Maar het vooruitzicht van een eigen woning in hun geboortedorp vergoedt veel: "Vier vrienden bij elkaar, vanaf de basisschool al. Het wordt heel leuk", glimlacht Mike.

Ook in Wezep hebben ze plannen

Een heel ander project is het project in Wezep. Daar heeft stichting De Plataan plannen om een oud schoolgebouw te verbouwen. "Uiteindelijk moeten hier 22 appartementen in komen, waar mensen begeleid kunnen wonen", vertelt stichtingsvoorzitter Jan van Raalte. "De jongste zal 18 zijn, de oudste net boven de 30, en allemaal hebben ze hun eigen reden waarom ze begeleid moeten wonen."
Ook hier stelt de jury kritische vragen. "Hoe lang denk je nodig te hebben om dit allemaal te realiseren?", is een van de belangrijkste vragen van Sikkes, terwijl hij rondkijkt in het lege schoolgebouw. "Binnen een half jaar moeten we de bouwvergunning kunnen krijgen", schat projectontwikkelaar Wim Prins in. "En dan is het hier ook binnen een jaar klaar." Sikkes kijkt goedkeurend als hij de ambitieuze plannen hoort.
Ook twee toekomstige bewoners zijn aanwezig bij de presentatie. Die gaat, geheel in stijl van de stichting, vooral over verbinding. Verbinding onderling en verbinding met de buurt is belangrijk, vertelt Van Raalte. "We overleggen alles met elkaar en met de buurt. Welke zorgaanbieder hier komt, hoe we straks de tuin gaan maken en hoeveel appartementen er komen: overal betrekken we elkaar bij. En dat begint altijd met een goed gesprek." Datzelfde goede gesprek vindt ook tijdens de presentatie plaats.
Naast deze twee projecten doen er nog drie andere projecten mee uit Dieren, Appeltern en Nijbroek. De winnaar wordt 3 februari bekend.