Rivierengebied

We hangen massaal kerstlampjes op: zo doe je dat veilig

Kerstverlichting: hoe gebruik je haar veilig?
Kerstverlichting: hoe gebruik je haar veilig? © Pixabay/Klaus Hausmann
KAPEL AVEZAATH - Traditionele topdrukte bij de tuincentra in het weekend na sinterklaas. Doel: kerstinkopen. Bomen, beeldjes, gezelligheid en vooral veel lampjes gaan over de toonbank. Steeds meer mensen vervangen oude kerstverlichting voor ledlampjes, merken installateurs. Maar waarom is dat eigenlijk zo goed en wat kun je nog meer doen om je kerstboom zowel binnen als buiten veilig en duurzaam te verlichten?
Voor die vraag kloppen we aan bij John van Vugt, vakspecialist elektrotechniek van Techniek Nederland. Hij ziet dat het steeds beter gaat, dat er zich minder vaak gevaarlijk situaties voordoen, maar nog steeds valt er een hoop ellende te voorkomen. "Pak alleen het verschil tussen binnen en buiten bijvoorbeeld", zegt Van Vugt. "Lampjes voor je kerstboom binnen, kun je niet zomaar buiten gebruiken."

Let op de verpakkingscode

Als de code IP44 op de verpakking staat, dan pas is het geschikt voor buiten. Binnenverlichting kun je herkennen door de code IP20. "We hoeven niet in paniek te raken, maar controleer thuis nou gewoon even goed welke verlichting je waar ophangt." Een beetje bewustwording dus. "Vocht kan veel makkelijker naar binnen dringen bij verlichting die niet geschikt is voor buitengebruik, dan kun je kortsluiting krijgen."

Drie gouden tips van de kenner

  • Tip 1: Vervang oude lampjes voor ledverlichting. Ze worden niet warm, er is minder brandgevaar en ze verbruiken acht keer minder stroom.
  • Tip 2: Schakel je verlichting niet uit door de stekker uit het stopcontact te halen, maar gebruik een schakelaar.
  • Tip 3: Controleer altijd of de bedrading van je lampjessnoer beschadigd is. Bij beschadiging ligt kortsluiting of een flinke elektrische schok op de loer.

Volgens Van Vugt is de meeste kerstverlichting die we bij het tuincentrum of de supermarkt kopen veelal prima in orde. "Je moet extra alert zijn als je iets van marktplaats of van vage sites koopt, of als je al jaren dezelfde oude kerstlampjes gebruikt." De kans op problemen is dan een stuk groter.
Als je het helemaal veilig wil maken, heeft de kenner nog een extra advies. "Sluit het snoer van de kerstverlichting altijd aan op een elektragroep met randaarde, die beveiligd is door een aardlekschakelaar. En koppel geen verlengsnoeren of stekkerdozen aan elkaar."
Bekijk hieronder nog meer tips van expert John van Vught:
Vakspecialist elektrotechniek heeft tips om de kerstdagen qua verlichting veilig door te komen.