Achterhoek

De droogtestuw werkt zó goed, dat er nu zelfs een wachtlijst is

In Beltrum wordt de tweehonderdste droogtestuw geplaatst.
In Beltrum wordt de tweehonderdste droogtestuw geplaatst. © Omroep Gelderland
BELTRUM - Het gras van boer Bennie Weiden uit Beltrum ziet er mooi groen uit en de sloot staat vol met water. Niets aan de hand, zou je zeggen. Maar Bennie had afgelopen zomer, net als tal van andere Achterhoekse boeren, extreem veel last van de droogte. Er moest nu echt iets gebeuren en daarom schakelde hij de hulp van Waterschap Rijn en IJssel in.
Een team van het waterschap is deze vrijdag, in de watergang die naast het weiland van de boer loopt, bezig met het plaatsen van een droogtestuw. Die stuw moet in de wintermaanden water vasthouden, zodat er in het voorjaar genoeg water is. "Tja, je moet wat. Ik ben er blij mee, want we moeten iets proberen", zegt Bennie. "Maar we zitten op die zandgronden, dus het is wel lastig."

Grootschalig aanpakken

Boer Bennie is zeker niet de eerste die waterschotten heeft laten plaatsen. Sterker nog, hij is de 'ontvanger' van het tweehonderdste schot. "Doel is om het water langer vast te houden", zegt Peter Schrijver van Waterschap Rijn en IJssel. "Op deze manier stroomt het water niet direct weg en krijgt het grondwaterpeil de kans om te herstellen."
In 2020 werden de droogtestuwen - die bestaan uit een soort damwandje met daartussen houten panelen - nog in de werkplaats van het waterschap gemaakt. De droogte had in de twee jaren daarvoor zó hard toegeslagen, dat er iets moet gebeuren. Er werden al skippyballen in duikers geplaatst en de droogtestuwen moesten er ook voor zorgen dat elke druppel de grond in zou gaan.
Maar gebeurt dat ook? "Jazeker, het werkt" zegt Peter Schrijver. "We hebben dat gemeten, maar", voegt hij toe, "er moet wel regen vallen."
Inmiddels heeft de droogtestuw bewezen dat het een waardevolle toevoeging is om het water vast te houden. Deze winter worden er nog tientallen stuwtjes geplaatst. "We denken dat we er zo'n vijftig à zestig kunnen plaatsen en daarmee zijn we er niet. Om het echt goed te laten werken, moet je het wel grootschalig toepassen en dus verwachten we er minimaal vijfhonderd te gaan plaatsen", aldus Schrijver.

Boeren op de wachtlijst

Voor deze winter heeft het waterschap geen bemensing meer om de schotten te plaatsen. Later volgend jaar is die ruimte er wel weer. Tot die tijd staan boeren die een droogtestuw willen op een wachtlijst.
Het is overigens slechts één van de maatregelen die het waterschap, samen met de boeren, neemt om water langer vast te houden. Het programma Elke druppel de grond in dat in 2018 gestart is, zorgt ervoor dat er maatregelen genomen worden. Naast de droogtestuwen kun je denken aan bijvoorbeeld het bevloeien van weilanden en het verondiepen van sloten.

Sneeuw nodig

"In de sloot waarin ze het stuwtje plaatsen, zit pas sinds deze week water", zegt Bennie. En dat geeft wel aan dat het op dit moment nog steeds heel erg droog is in de Achterhoek. Als je rondrijdt, zie je her en der wel weer water in de sloten, maar het grondwaterpeil is nog lang niet op orde. "Het moet deze winter nog flink regenen, of sneeuwen", zegt Schrijver.
"Het is inmiddels december en er is bijzonder weinig neerslag gevallen in de herfst, dus we hebben nog wat goed te maken. We hebben een tekort van ruim 300 millimeter. Een paar flinke buien zullen al wat doen, maar sneeuw is ook goed. Dat vocht gaat langzaam de bodem in en dat helpt. Dus laten we hopen op een witte kerst."