Arnhem en omstreken

Torenhoge boete voor Arnhemse webwinkel na gesjoemel met recensies

Veel klanten betaalden wel, maar kregen hun product niet geleverd.
Veel klanten betaalden wel, maar kregen hun product niet geleverd. © ANP, ter illustratie
ARNHEM - De aan de Arnhemse Beekstraat gevestigde webwinkel TrendX heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete gekregen van 100.000 euro voor het misleiden van consumenten. TrendX maakte veelvuldig gebruik van positieve nepreviews en verborg negatieve échte meningen van klanten over zijn producten juist.
De webwinkel, die inmiddels uit de lucht is, bood exclusieve producten aan zoals reizen, horloges, sieraden en elektronica.
Bij het bepalen van de hoogte van de boete heeft de toezichthouder naar eigen zeggen rekening gehouden met hoe TrendX er financieel voorstaat.
Screenshot van TrendX.
Screenshot van TrendX. © ANP, ter illustratie

Product spoorloos, geld weg

Op de reviewsite Trustpilot kreeg de website honderden negatieve reacties. 1426 klanten beoordeelden de winkel met 1 ster (zeer slecht). Veel mensen deden hun beklag over niet-geleverde producten. Beoordelingen als "Niks, maar dan ook niks bestellen hier", "Het zijn eersteklas oplichters" en "Ik heb mijn spullen nooit gehad" komen op Trustpilot regelmatig voorbij.
Een negatieve recensie op Trustpilot
Een negatieve recensie op Trustpilot © ANP, ter illustratie

Meerdere adressen

De webwinkel vermeldde meerdere adressen in Gelderland. Zo zou het bedrijf gevestigd zijn in de De Gruyterpassage, de Kraaiensteinlaan en de Beekstraat in Arnhem en op de Hertogstraat in Velp.
Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de informatie die zij aantreffen.
ACM-bestuurslid Cateautje Hijmans van den Bergh zegt dat de waakhond met de boete een 'helder signaal' wil afgeven. "Veel consumenten raadplegen reviews, voordat zij online een aankoop doen. Zij gaan ervan uit dat de reviews echte ervaringen van consumenten weergeven. Daarom treden wij op tegen nepreviews. Consumenten moeten kunnen vertrouwen op de informatie die zij aantreffen."
De waakhond ontving in 2020 veel klachten over TrendX en startte een onderzoek. De eigenaar van de webwinkel besloot tijdens dat onderzoek zijn site uit de lucht te halen. Vervolgens herhaalde hij het kunstje met klooo.nl. Die site is inmiddels ook uit de lucht.