Noord-Veluwe

Zes woedende gemeenten eisen stikstofrechten terug van Lelystad Airport

Lelystad Airport probeert open te gaan dankzij de opkoop van stikstofrechten.
Lelystad Airport probeert open te gaan dankzij de opkoop van stikstofrechten. © Omroep Gelderland
HEERDE - Zes Noord-Veluwse gemeenten reageren woedend op het bericht dat de Schiphol Group Veluwse boeren heeft uitgekocht. Schiphol wil de stikstofrechten van die boeren gebruiken om Lelystad Airport te legaliseren. De gemeenten eisen die stikstofrechten nu terug. "Zonder die rechten kunnen wij geen huizen bouwen, bedrijven vestigen of boeren helpen. Die rechten horen hier, niet in Lelystad."
Burgemeester Jan Willem Wiggers van Heerde kon zijn oren niet geloven, toen hij maandag hoorde over de opkoop van boeren door Schiphol. "Dit moeten we met elkaar niet willen. Stikstof is van de maatschappij, daar moeten marktpartijen niet ineens mee aan de haal gaan."

'Moreel niet correct'

Wiggers spreekt namens zes gemeenten: Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Oldebroek en Voorst trekken samen op in hun strijd tegen Lelystad Airport. "Wij moeten de komende jaren allemaal ontzettend veel extra woningen bouwen om de woningcrisis op te lossen", legt hij uit. "Dat kan op dit moment niet, omdat we daar geen stikstofrechten voor hebben, en we tegelijk ook de natuur moeten herstellen. Als gemeenten hebben we geen geld om boeren uit te kopen, dus zijn we afhankelijk van het Rijk. Dat Schiphol nu stikstofrechten van de Veluwe voor de neus van het Rijk wegkaapt, is moreel niet correct."
De zes gemeenten sturen daarom een brief naar het kabinet. "Schiphol is een staatsbedrijf, dus we verwachten van de ministers dat zij de opgekochte stikstofrechten niet inzetten voor vakantievluchten, maar voor woningen. Volgens mij is dat de juiste afweging: wonen is belangrijker dan kunnen vliegen vanaf Lelystad Airport."
Wiggers weet niet of, en zo ja hoeveel boeren uit de zes gemeenten zijn uitgekocht door Schiphol. "Wij spreken vooral met boeren om hen te helpen bij alles wat er nu op hen afkomt in deze crisis", legt Wiggers uit. "Maar omdat we het geld niet hebben om ze zelf uit te kopen, hebben we daar geen contact over."

Met terugwerkende kracht afpakken

De gemeenten eisen dus dat de stikstofrechten van Schiphol afgepakt worden. "Ja, zo scherp moeten we het op dit moment echt neerzetten", vindt Wiggers. "Dit soort praktijken moeten we niet tolereren. De Tweede Kamer heeft al uitgesproken dat dit niet wenselijk is, dus het kabinet moet de wetgeving zo snel mogelijk aanpassen, en dan ook met terugwerkende kracht die stikstofrechten weer teruggeven aan de plek waar ze vandaan komen: de Veluwe."