Rivierengebied

Koren verloren bijna 1 op de 5 leden: 'Corona heeft z'n tol geëist'

Ook in Tiel minder koorleden
Ook in Tiel minder koorleden © Omroep Gelderland
TIEL - Koren verloren de afgelopen coronaperiode bijna eenvijfde van alle leden. Met de kerstconcerten deze decembermaand hopen ze zich weer in de kijkers te zetten en zo nieuwe leden aan te trekken. Zo ook in Tiel.
Corona sloeg een gat in het ledenbestand van veel zangkoren, weet Koornetwerk Nederland. "De cijfers van de laatste meting, op 1 januari 2022, laten zien dat corona een hele klap is geweest voor de koorsector. We zijn 18 procent van onze zangers kwijtgeraakt: dat zijn 25.000 zangers", zegt voorzitter Daphne Wassink.
Ook in Tiel werd de pijn van corona gevoeld. "We hebben wel wat geleden", beaamt Marij Strijbos van het Tiel Madrigaal Koor. "We hebben nu 25 leden, terwijl we, als we op volle sterkte zijn, 35 leden hebben. Nu hadden we in 2018 ook een dirigentwissel en dat heeft ook z'n invloed. Maar corona heeft ook z'n tol geëist."
Koren weer volop aan het oefenen

Nieuwe meting

Op 1 januari volgt een nieuwe meting. Een spannend moment voor het Koornetwerk: is het ledenaantal teruggeveerd ná corona? In Tiel merken ze er nog weinig van. "Het valt nog tegen. Er zijn wel een paar nieuwe leden bij gekomen, maar we hadden gehoopt op iets meer. Vooral mannen, dat is altijd een probleem bij een gemengd koor."
Deze maand treden veel koren weer op met kerstconcerten. Een mooi moment om zich te laten zien. "Als je geen activiteiten hebt, dan kun je ook geen leden werven", aldus Wassink. "Het is spannend wat eruit komt op 1 januari. Ik krijg hele gemengde signalen. Zeker dit voorjaar hebben we gemerkt dat het aantrok. Zangers komen ook weer terug. Je zag ook weer groepen groeien en nieuwe initiatieven ontstaan. Dat zag er hoopvol uit. Tegelijkertijd zien we ook wel koren die besluiten om de handdoek in de ring te gooien."