Arnhem en omstreken

Wat is Volbeat en waarom moet je er vanavond naartoe?

Wat is Volbeat en waarom moet je er vanavond naartoe?
Wat is Volbeat en waarom moet je er vanavond naartoe? © ANP
ARNHEM - Als Arnhem vrijdagavond opnieuw te maken krijgt met een verkeersinfarct, zal dat hoogstwaarschijnlijk komen door het concert van Volbeat in GelreDome. Er komen veel fans op af, maar toch is de Deense heavymetalband voor veel Nederlanders nog een grote onbekende. Waar komt het megasucces vandaan?
Harrold Harbers (25) uit Ede heeft wel een idee. "De band haalt haar inspiratie uit Johnny Cash, Elvis Presley en Metallica. Soms is het rustig, soms is het keihard. En dat is heel goed in balans."
Harbers woont vrijdagavond ook het concert bij, samen met twee vrienden. En dat is niet voor het eerst: "Nadat ik de band op een roadtrip in 2016 heb leren kennen, ben ik snel naar hun concert in de Ziggo Dome geweest. En dat was geweldig met moshpits, rook en vuur. De hele band stond op een gigantisch stalen bouwwerk, het was echt indrukwekkend."

Deense trots

De Denen doen onze provinciehoofdstad aan tijdens hun tour door Europa. Ze zijn mateloos populair. Steden als Berlijn, Warschau en Luxemburg werden eerder deze week al op de kop gezet. In hun thuisland zijn de vier muzikanten een nationale trots.
De band is na Aqua (van de klassieker Barbie Girl), MØ (van de megahit Lean On) en Lukas Graham het op drie na grootste muzikale exportproduct van Denemarken. De groep is marktleider op het kruispunt van rockabilly en metal.
Harbers noemt het ook wel "heavy metal voor dummies". "De zwaardere heavymetalbands met diepe grunts en veel focus op de gitaren, dat gaat mij ook wat te ver." Hij verwacht vrijdagavond dan ook weinig fans van het deathmetalgenre tegen te komen. "Je ziet bij die concerten vooral ouwe rockers en nieuwsgierige jongeren."
De eerste fans zijn inmiddels op het terrein aangekomen:
Deze fans waren mooi op tijd bij Gelredome

Hitlijsten

Michael Poulsen (zie foto) is voorman van de groep en staat bekend om zijn rauwe rockstem, begeleid door snerende gitaren en met drumsolo's waar je u tegen zegt. Niet zonder succes: de meeste van hun albums staan lang in de hitlijsten
In Nederland scoren vooral de nummers Sad Man's Tongue en Lola Montez. Beide platen staan steevast in de Top 2000, laatstgenoemde bereikte in de laatste editie zelfs een recordhoogte: nummer 82.
De grootste hit van de heavymetalband is Still Counting. Het nummer is meer dan 250 miljoen keer gestreamd op Spotify en bereikte zelfs vier jaar nadat het was uitgekomen nog de eerste plaats in de Amerikaanse hitlijsten.

Tegelijk met Oranje

Ondanks hun faam zal het GelreDome vanavond bij lange na niet vol zitten voor Volbeat. Fans proberen massaal hun tickets te slijten nu Nederland vrijdagavond de kwartfinale van het WK voetbal speelt tegen Argentinië. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel: via doorverkoopsites kun je voor een bodemprijs het concert bijwonen.