Rivierengebied

Henk opent een fraai museum, mét de Citroën waar Johan Cruijff in reed

Henk Visscher poetst een autospiegel in zijn nieuwe museum.
Henk Visscher poetst een autospiegel in zijn nieuwe museum. © Omroep Gelderland
BUREN - Tot voor kort was hij Citroën- en Peugeot-dealer, maar wie denkt dat Henk Visscher het na zijn pensioen rustiger aan gaat doen, heeft het mis. De 65-jarige inwoner van Buren wil zijn liefde voor Franse auto’s namelijk graag delen met het publiek. Daarom opende hij deze week zijn eigen museum, met ruim honderd Citroëns, Peugeots en andere historische auto’s.
Het begon allemaal met een Peugeot uit 1959, die nog gebruikt is in de detectiveserie Columbo. Visser kocht de auto waarin nog met moeite het model van weleer te ontdekken was. Na duizenden uren arbeid zag de auto er weer als nieuw uit.

'Drie is wel genoeg'

"Ik ben er oldtimer-ritten mee gaan rijden en we zijn er hele mooie dingen mee gaan doen", blikt Visscher terug. Het was uiteindelijk het begin van zijn verzameling, eentje die nogal uit de hand is gelopen als je het zijn vrouw vraagt. Toen hij voorstelde om een stuk of tien leuke auto’s aan te schaffen, vond zij een stuk of drie wel genoeg.
Henk in een van de oldtimers
Henk in een van de oldtimers © Omroep Gelderland
Het zijn er dus tientallen geworden - en niet de goedkoopste modellen. Als Henk ze zou verkopen, zou hij van de opbrengst makkelijk op een tropisch eiland kunnen wonen. “Ja, maar ik heb het verdiend in de maatschappij en ik geef nu ook weer iets terug”, zegt hij er zelf over.

Citroën waar Cruijff in reed

Buren kent al het Marechausseemuseum en het Oranjemuseum. En als het aan Henk ligt, komt daar zijn museum met klassieke auto’s bij als toeristische attractie. Het college van burgemeester en wethouders juicht het initiatief van Visscher dan ook toe.
Het was deze week nog flink aanpoten om alles op tijd af te hebben voordat de deuren open konden. Ook de openingshandeling zelf moest nog geoefend worden: Henk die aan komt rijden in een Citroën SM, het model waarin Johan Cruyff reed. Voorzichtig manoeuvreert hij de gasgeveerde bolide tussen de andere kostbare modellen door.
Unieke wagens in het museum van Henk

'Mijn vrouw was minder tevreden'

Hoewel Henk dus eigenlijk met pensioen is, heeft zijn vrouw daar vooralsnog weinig van gemerkt. Henk: “Die was het laatste half jaar minder tevreden over mij. We hebben daar wel serieus over gesproken en ik heb haar gevraagd om mij te gunnen dat ik dit op de rit kan zetten, om daarna tot wat ontspanning te komen.”
Dit model reed Johan Cruijff
Dit model reed Johan Cruijff © Omroep Gelderland