Arnhem en omstreken / Rijk van Nijmegen

Na de ene Jan vertrekt ook de andere Jan bij de provincie

Gedeputeerde Jan van der Meer
Gedeputeerde Jan van der Meer © Provincie Gelderland
ARNHEM - Jan van der Meer (GroenLinks) vertrekt na de verkiezingen als Gelders gedeputeerde. Eerder maakte ook Jan Markink al bekend niet terug te keren na 15 maart.
Van der Meer is sinds 2019 gedeputeerde in Gelderland. Hij ging onder meer over het openbaar vervoer en de energietransitie. Na de verkiezingen gaat hij zich bezinnen over zijn toekomst.
Van der Meer maakt zich grote zorgen over de toekomst van de aarde en vindt dat de energietransitie veel te traag gaat. "Versnellen is ingewikkeld, ook op de plek waar ik de afgelopen vier jaar zat. We hebben met elkaar een juridisch systeem gebouwd waarin alles tot op de tiende achter de komma moet worden doorgerekend en onderzocht."

'Feest voor adviesbureaus'

Hij noemt die juridische werkelijkheid 'een feest voor adviesbureaus'. "Bij elk windpark en bij elk zonneveld zijn er actiegroepen tegen en belanden we bij de Raad van State. Uiteindelijk gaat negen van de tien keer het plan door, maar zijn we wel acht jaar verder. Alleen noodwetgeving kan hier wat aan doen, ben ik bang", schrijft Van der Meer.
Voor hem is zijn werk als provinciebestuurder 'nu genoeg geweest' en gaat zich bezinnen over wat hij daarna gaat doen. GroenLinks gaat op zoek naar een nieuwe kandidaat voor als de partij na de verkiezingen weer in de coalitie terechtkomt.