Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Minder coronaprikkers en locaties, Gelderse GGD's schalen af

De najaarscampagne is over zijn piek heen, de GGD'en schalen af. Foto ter illustratie.
De najaarscampagne is over zijn piek heen, de GGD'en schalen af. Foto ter illustratie. © ANP
ARNHEM - De drie GGD'en in Gelderland gaan het vaccineren tegen corona afschalen nu het aantal gezette prikken minder wordt. Een aantal locaties gaat dicht, de openingstijden worden minder ruim en van een deel van het personeel wordt afscheid genomen. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Gelderland.
"De najaarscampagne is op dit moment inderdaad over de piek heen en daarom zijn wij al begonnen met afschalen", zegt de woordvoerder van GGD Gelderland-Zuid. "We zien een daling en hebben daarop al de plannen bijgesteld", is de conclusie van GGD Noord- en Oost- Gelderland.
Met de najaarscampagne wordt de start van de herhaalprik van begin oktober bedoeld. Het ging hierbij om het vernieuwde vaccin dat was aangepast aan een recente variant van het coronavirus.
"De daling is naar onze verwachting. We hebben hier in onze planning rekening mee gehouden", meldt ook GGD Gelderland-Midden. Ter verduidelijking: midden oktober zaten ze daar nog boven de 20.000 prikken per week, de laatste week van november nog op 3.710 en de eerste week van december op 2.446 vaccinaties op weekbasis. "Het is de verwachting dat dit aantal langzaam verder zal dalen", vult de zegsman aan.

Kleinere locaties

Een onderdeel van de afschaling is dat de vaccinatielocaties minder vaak open zijn. "In plaats daarvan gaan wij meer de regio in om alle burgers dicht bij huis nog de mogelijkheid te geven voor het halen van een vaccinatie", aldus GGD Gelderland-Zuid.
Sommige locaties worden ook gesloten. Bij GGD Noord- en Oost-Gelderland wordt de priklocatie in Zutphen gesloten en ook Heerde gaat niet meer open. De prikposten in Duiven en Voorthuizen hebben enkele weken geleden hun deuren al gesloten.

'Nieuwe prikronde'

De woordvoerder van GGD Gelderland-Zuid: "De medewerkers worden nu ingezet op de vaste locaties en op de kleine locaties in de wijken, maar voor een aantal medewerkers betekent dit ook dat hun inzet niet meer nodig is." Ook GGD Noord- en Oost-Gelderland neemt 'met gepaste wijze' afscheid van een deel van het personeel.
"Dat kunnen we doen, omdat we flexibel georganiseerd zijn. Uiteraard vragen we of ze terug willen komen bij een volgende campagne", legt de woordvoerder van GGD Gelderland-Midden uit. "Komend voorjaar komt er zeer waarschijnlijk weer een prikronde gericht op kwetsbaren en ouderen. Alhoewel we nog niet precies weten hoe deze ronde eruit zal komen te zien, we zijn al druk bezig met de voorbereidingen. We kunnen dus snel weer opschalen."